Utjecaj zagrijavanja na kemijski profil hlapljivih spojeva medljikovca (CROSBI ID 437802)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Dragović, Marinela
Radonić, Ani
hrvatski
Utjecaj zagrijavanja na kemijski profil hlapljivih spojeva medljikovca
U radu je istražen utjecaj zagrijavanja na kemijski profil, odnosno sastav i sadržaj hlapljivih spojeva medljikovca. Hlapljivi spojevi medljikovca izolirani su ultrazvučnom ekstrakcijom organskim otapalom pri sobnoj temperaturi. Da bi se istražio utjecaj zagrijavanja na kemijski profil hlapljivih spojeva, uzorci medljikovca su zagrijavani na dvije temperature, 80 i 100 stupnjeva C. Svi dobiveni ekstrakti analizirani su vezanim sustavom plinska kromatografija-spektrometrija masa te su dobiveni tipični kemijski profil medljikovca i kemijski profili nakon zagrijavanja. U tipičnom kemijskom profilu dominiraju viši alifatski alkoholi, oleil-, palmitil- i stearil-alkohol, koji nisu karakteristični za medljikovac, a identificirani su i tipični hlapljivi spojevi medljikovca siringaldehid, metil-siringat, 4-hidroksi-3, 5, 5-trimetil-4-(3-okso-1-butenil)-2-cikloheksen-1-on, feniloctena kiselina, trans-koniferil-alkohol te cis- i trans-linalool oksid. Glavni sastojci destilata medljikovca (zagrijavanje pri 100 stupnjeva C uz dodatak vode) su toplinski artefakti fenilacetaldehid, heksadekan i trikosan. U diklormetanskom ekstraktu medljikovca (zagrijavanje pri 100 stupnjeva C uz dodatak vode) dominira toplinski artefakt 5-hidroksimetilfurfural, a identificirani su i drugi toplinski artefakti, derivati furana i pirana. Ekstrakt sadrži i tipične hlapljive spojeve medljikovca. Kvalitativni sastav diklormetanskih ekstrakata dobivenih nakon zagrijavanja medljikovca pri 80 stupnjeva C je vrlo sličan. U ekstraktima dominiraju alifatski alkoholi, oleil-, palmitil- i stearil-alkohol, a udio toplinskih artefakata je znatno manji nego u diklormetanskom ekstraktu dobivenom nakon zagrijavanja pri 100 stupnjeva C. U oba ekstrakta identificirani su i tipični hlapljivi spojevi medljikovca kao i u ostalim diklormetanskim ekstraktima. Dobiveni rezultati pokazuju da u uvjetima vodene destilacije (zagrijavanje pri 100 oC) dolazi do značajnih promjena u sastavu hlapljivih spojeva medljikovca te promjene tipičnog kemijskog profila. Promjene kemijskog profila su značajno manje izražene kada se medljikovac zagrijava pri 80 oC.
medljikovac, ultrazvučna ekstrakcija, vodena destilacija, ekstrakcija, GC-MS
nije evidentirano
engleski
Influence of heating on the chemical profile of honeydew honey volatiles
nije evidentirano
honeydew honey, ultrasound assisted solvent extraction, hydrodistillation, extraction, GC-MS
nije evidentirano
Podaci o izdanju
50
27.10.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split