Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj zagrijavanja na sastav hlapljivih spojeva meda bagrema (CROSBI ID 437799)

Ocjenski rad | diplomski rad

Bilić, Antonia Utjecaj zagrijavanja na sastav hlapljivih spojeva meda bagrema / Radonić, Ani (mentor); Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2016

Podaci o odgovornosti

Bilić, Antonia

Radonić, Ani

hrvatski

Utjecaj zagrijavanja na sastav hlapljivih spojeva meda bagrema

Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj zagrijavanja na kemijski profil, odnosno sastav i sadržaj hlapljivih spojeva monoflornog meda bagrema. Hlapljivi spojevi meda izolirani su ultrazvučnom ekstrakcijom organskim otapalom pri sobnoj temperaturi. Da bi se istražio utjecaj zagrijavanja na kemijski profil hlapljivih spojeva, uzorci meda su zagrijavani na dvije temperature, 80 i 100 stupnjeva C. Svi dobiveni ekstrakti analizirani su vezanim sustavom plinska kromatografija-spektrometrija masa te su dobiveni tipični kemijski profil meda i kemijski profili nakon zagrijavanja. U tipičnom kemijskom profilu dominiraju viši alifatski alkoholi, oleil-, palmitil- i stearil-alkohol, koji nisu karakteristični za med. Karakteristika kemijskog profila istraživanog meda je i visoki udio tipičnog toplinskog artefakta meda, 5-hidroksimetilfurfurala. Destilat meda (zagrijavanje pri 100 stupnjeva C uz dodatak vode) sadrži samo dva sastojka, toplinske artefakte fenilacetaldehid i trikosan. U diklormetanskom ekstraktu meda (zagrijavanje pri 100 stupnjeva C uz dodatak vode) prevladavaju toplinski artefakti, a dominantan sastojak je 5-hidroksimetilfurfural. Kvalitativni sastav diklormetanskih ekstrakata dobivenih nakon zagrijavanja meda pri 80 stupnjeva C bez i uz dodatak vode je vrlo sličan. U ekstraktima dominiraju alifatski alkoholi, oleil-, palmitil- i stearil-alkohol, kao i u USE diklormetanskom ekstraktu meda bagrema. Udio toplinskih artefakata je znatno manji nego u diklormetanskom ekstraktu dobivenom nakon zagrijavanja meda pri 100 stupnjeva C. Dobiveni rezultati pokazuju da u uvjetima vodene destilacije (zagrijavanje pri 100 stupnjeva C) dolazi do značajnih promjena u sastavu hlapljivih spojeva meda te promjene tipičnog kemijskog profila. Promjene kemijskog profila su znatno manje izražene kada se med zagrijava pri 80 stupnjeva C.

med bagrema, ultrazvučna ekstrakcija, grijanje meda, GC-MS analiza

nije evidentirano

engleski

Influence of heathing on the composition of acacia honey volatile compounds

nije evidentirano

acacia honey, ultrasound assisted solvent extraction, heating of honey, GC-MS analysis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

55

27.10.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Kemija