Aromatični profil vina sorte Kujundžuša (CROSBI ID 437798)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Ančić, Ana
Radonić, Ani
hrvatski
Aromatični profil vina sorte Kujundžuša
Kujundžuša je autohtona sorta bijelog vina koja se tradicionalno uzgaja na području Imotskog. Vino je intenzivno žute boje, snažno, trpko te najviše ima poklonika u matičnom uzgojnom području. Za izolaciju hlapljivih aromatičnih spojeva korištene su tri metode izolacije: ekstrakcija tekuće-tekuće s dva različita organska otapala, smjesom pentan:dietil-eter (2:1 v/v) i diklormetanom, mikroekstrakcija vršnih para na čvrstoj fazi (HS-SPME) i dehidratacija sa sredstvom za dehidrataciju, bezvodnim magnezijevim sulfatom. Dobiveni hlapljivi uzorci su analizirani vezanim sustavom plinska kromatografija- spektrometrija masa, GC/MS. Svi uzorci vina Kujundžuša bili su kvalitativno i kvantitativno vrlo slični bez obzira na metodu izolacije. Vina Kujundžuše su sadržavala visoku koncentraciju spojeva sekundarne arome kao što su viši alkoholi 2-feniletanol i 2-(p-hidroksifenil)etanol, isparljivi esteri monoetil- i dietil- sukcinat te esteri masnih kiselina etil-oktanoat i etil-dekanoat. Spojevi primarne arome, C 13-norizoprenoidi, su identificirani u veoma malim količinama, ili čak tragovima, samo u uzorcima dobivenim HS-SPME metodom. Od metoda korištenih u ovome radu za određivanje aromatičnog profila vina, najprikladnije su ekstrakcija tekuće-tekuće s organskim otapalom smjesa pentan:dietil-eter i mikroekstrakcija vršnih para na čvrstoj fazi.
Kujundžuša, aromatični profil, ekstrakcija tekuće-tekuće, HS-SPME, dehidratacija
nije evidentirano
engleski
Aromatic profile of the Kujundžuša wine
nije evidentirano
Kujundžuša, aromatic profile, liquid-liquid extraction, HS-SPME, dehydration
nije evidentirano
Podaci o izdanju
56
16.10.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split