Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Aromatični profil brnistre (CROSBI ID 437796)

Ocjenski rad | diplomski rad

Lovrić, Irena Aromatični profil brnistre / Radonić, Ani (mentor); Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2017

Podaci o odgovornosti

Lovrić, Irena

Radonić, Ani

hrvatski

Aromatični profil brnistre

Brnistra ili žuka (Spartium junceum L.) je samonikla aromatična biljka jarkih, žutih cvjetovi koji imaju ugodan, medni miris. Rasprostranjena je u mediteranskom dijelu Hrvatske, a posebno u Dalmaciji. Smatra se da grad Split, grčki Aspalathos, duguje svoje ime brnistri. S obzirom da miris aromatičnih biljaka potječe od hlapljivih spojeva, cilj ovog rada bio je odrediti profil aromatičnih, hlapljivih spojeva brnistre, odnosno odrediti sastav i sadržaj ovih spojeva u svježim cvjetovima brnistre. Radi što potpunijeg uvida u sastav i sadržaj hlapljivih spojeva pripremljeni su različiti uzorci hlapljivih spojeva, eterično ulje, konkretna ulja (2 uzorka) i apsoluti (2 uzorka), a njihova analiza je provedena plinskom kromatografijom-spektrometrijom masa (GC/MS). Aromatični spojevi nisu ni kvalitativno ni kvantitativno značajni sastojci uzoraka hlapljivih spojeva brnistre. Eterično ulje brnistre karakterizira visoki udio masnih kiselina, 45, 3 %, u odnosu na udio terpenskih, fenilpropanskih i ostalih mirisnih spojeva (5, 3 %). Konkretna ulja brnistre, bez obzira na metodu pripreme, kvalitativno i kvantitativno su vrlo slična. Gotovo svi sastojci konkretnih ulja su alifatski ugljikovodici, a nije identificiran niti jedan klasični mirisni spoj. Za razliku od konkretnih ulja, apsoluti brnistre razlikuju se kvalitativno i kvantitativno, što ovisi o metodi njihove pripreme, točnije temperaturi pri kojoj je provedena ekstrakcija hlapljivih spojeva iz biljnog materijala. Dok u apsolutu 1, koji je dobiven ekstrakcijom pri povišenoj temperaturi, dominiraju alifatski ugljikovodici (72, 0 %), apsolut 2, kod kojeg je ekstrakcija provedena pri sobnoj temperaturi, karakterizira podjednak udio alifatskih ugljikovodika i masnih kiselina i njhovih estera (42, 4 prema 41, 5 %). U apsolutima također nije identificiran niti jedan klasični mirisni spoj.

brnistra, eterično ulje, konkretno ulje, apsolur

nije evidentirano

engleski

Spanish broom aromatic profile

nije evidentirano

Spanish broom, essential oil, concrete oil, absolute

nije evidentirano

Podaci o izdanju

49

14.07.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Kemija