Hlapljivi spojevi lista masline (CROSBI ID 437793)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Zrilić, Ana
Radonić, Ani
hrvatski
Hlapljivi spojevi lista masline
Maslina (Olea europea L.) je najzastupljenija poljoprivredna kultura u jadranskom dijelu Hrvatske, koja se uzgaja prvenstveno radi dobivanja maslinovog ulja. Sorte maslina koje se uobičajeno uzgajaju u Hrvatskoj, a posebno u Dalmaciji, su Oblica, Lastovka, Levantinka i Leccino. Listovi masline su nusproizvod berbe plodova. Od davnina je poznato da list masline ima ljekovita svojstva. Iako su glavni sastojci lista masline fenolni spojevi, prvenstveno flavonoidi, i oleuropein, u listu se nalaze i male količine hlapljivih spojeva, odnosno eteričnih ulja. Cilj ovog rada bio je odrediti profil hlapljivih spojeva listova četiri sorte maslina, odnosno odrediti sastav i sadržaj hlapljivih spojeva u njihovim suhim listovima. Korištene su dvije metode izolacije hlapljivih spojeva, vodena destilacija i mikroekstrakcija vršnih para na čvrstoj fazi (HS-SPME). Svi uzorci hlapljivih spojeva, eterična ulja i vršne pare, analizirani su vezanim sustavom plinska kromatografija-spektrometrija masa (GC-MS). Eterična ulja listova sorti Oblica, Levantinka i Leccino karakterizira visoki udio tipičnih sastojaka eteričnih ulja, terpena, norizoprenoida, fenolnih spojevi i njihovih derivata. Jedino u eteričnom ulju listova Lastovke nije identificiran niti jedan spoj iz skupine terpena i norizoprenoida. U vršnim parama listova sorti Oblica i Levantinka prevladavaju terpeni, s alpha-kopaenom kao glavnim sastojkom. Vršne pare listova Lastovke i Leccina karakterizira visoki udio karbonilnih spojeva.
list masline, hlapljivi spojevi, destilacija, HS-SPME, GC-MS
nije evidentirano
engleski
Volatile compounds of olive leaf
nije evidentirano
olive leaf, volatile compounds, distillation, HS-SPME, GC-MS
nije evidentirano
Podaci o izdanju
46
20.07.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split