Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Hlapljivi spojevi lista masline (CROSBI ID 437793)

Ocjenski rad | diplomski rad

Zrilić, Ana Hlapljivi spojevi lista masline / Radonić, Ani (mentor); Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2018

Podaci o odgovornosti

Zrilić, Ana

Radonić, Ani

hrvatski

Hlapljivi spojevi lista masline

Maslina (Olea europea L.) je najzastupljenija poljoprivredna kultura u jadranskom dijelu Hrvatske, koja se uzgaja prvenstveno radi dobivanja maslinovog ulja. Sorte maslina koje se uobičajeno uzgajaju u Hrvatskoj, a posebno u Dalmaciji, su Oblica, Lastovka, Levantinka i Leccino. Listovi masline su nusproizvod berbe plodova. Od davnina je poznato da list masline ima ljekovita svojstva. Iako su glavni sastojci lista masline fenolni spojevi, prvenstveno flavonoidi, i oleuropein, u listu se nalaze i male količine hlapljivih spojeva, odnosno eteričnih ulja. Cilj ovog rada bio je odrediti profil hlapljivih spojeva listova četiri sorte maslina, odnosno odrediti sastav i sadržaj hlapljivih spojeva u njihovim suhim listovima. Korištene su dvije metode izolacije hlapljivih spojeva, vodena destilacija i mikroekstrakcija vršnih para na čvrstoj fazi (HS-SPME). Svi uzorci hlapljivih spojeva, eterična ulja i vršne pare, analizirani su vezanim sustavom plinska kromatografija-spektrometrija masa (GC-MS). Eterična ulja listova sorti Oblica, Levantinka i Leccino karakterizira visoki udio tipičnih sastojaka eteričnih ulja, terpena, norizoprenoida, fenolnih spojevi i njihovih derivata. Jedino u eteričnom ulju listova Lastovke nije identificiran niti jedan spoj iz skupine terpena i norizoprenoida. U vršnim parama listova sorti Oblica i Levantinka prevladavaju terpeni, s alpha-kopaenom kao glavnim sastojkom. Vršne pare listova Lastovke i Leccina karakterizira visoki udio karbonilnih spojeva.

list masline, hlapljivi spojevi, destilacija, HS-SPME, GC-MS

nije evidentirano

engleski

Volatile compounds of olive leaf

nije evidentirano

olive leaf, volatile compounds, distillation, HS-SPME, GC-MS

nije evidentirano

Podaci o izdanju

46

20.07.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Kemija