Pregled najnovijih istraživanja sigurnosti primjene nehrđajućeg čelika u kontaktu s hranom (CROSBI ID 437784)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Belak, Karlo
Martinez, Sanja
hrvatski
Pregled najnovijih istraživanja sigurnosti primjene nehrđajućeg čelika u kontaktu s hranom
U ovom radu dan je teorijski pregled najnovijih istraživanja sigurnosti primjene nehrđajućeg čelika u kontaktu s hranom. Nehrđajući čelici su sve više korišteni u današnjem svijetu, a vrlo je bitno znati ih razlikovati i donijeti pravilan odabir vrste prilikom korištenja s hranom da ne bi došlo do štetnih utjecaja. U radu su pregledana četiri novija znanstvena rada na temu nehrđajućih čelika u kontaktu s hranom. U njima je opisano ponašanje nehrđajućeg čelika pri različitim uvjetima te u kontaktu s različitim vrstama hrane. U ovom radu su komentirani ispitivani materijali, eksperimentalni uvjeti ispitivanja i eksperimentalne tehnike ispitivanja korišteni u proučenim znanstvenim radovima, te su doneseni zaključci o ponašanju pojedinih nehrđajućih čelika na osnovu usporedbe rezultata, uzevši u obzir specifičnosti pojedinih ispitivanja. Glavna stavka pri utvrđivanju sigurnosti primjene nehrđajućeg čelika u kontaktu s hranom je korozijsko ponašanje čelika, odnosno količina ispuštenih metala, posebice kroma i nikla.
nehrđajući čelik ; korozija ; ispuštanje metala
nije evidentirano
engleski
Review of the latest research on the safety of the use of stainless steel in contact with food
nije evidentirano
stainless steel ; corrosion ; release of metals
nije evidentirano
Podaci o izdanju
21
25.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Zagreb