Optimiranje biosinteze oksido-redukcijskih biokatalizatora (CROSBI ID 336333)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Štorek, Helena
Vasić-Rački, Đurđa
hrvatski
Optimiranje biosinteze oksido-redukcijskih biokatalizatora
Poznato je da pri različitim uvjetima uzgoja pekarski kvasac proizvodi različite metabolite, među kojima su od posebnog značaja enzimi. Stoga je u ovom radu uzgojen pekarski kvasac u šaržnom bioreaktoru pri dvije različite početne koncentracije glukoze u podlozi s ciljem dobivanja maksimalne količine enzima alkohol dehidrogenaze kvasca (ADH). Provedena su tri ponovljena uzgoja pri početnoj koncetraciji glukoze CG0 = 50 g dm-3 i dva ponovljena uzgoja pri početnoj koncentraciji glukoze CG0 = 100 g dm&#8211 ; 3. Eksperimentalni uvjeti bili su isti u svih pet uzgoja: T = 30 °C ; pH = 5 ; volumni protok zraka qv0 = 3, 5 dm3 min-1 ; brzina miješanja n = 200&#8211 ; 600 min-1. Praćene su vremenske promjene koncentracije biomase, etanola, glukoze, proteina i otopljenog kisika te vremenske promjene volumne aktivnosti enzima ADH. Rezultati su pokazali da je konačna koncentracija biomase veća pri početnoj koncentraciji glukoze 100 g dm&#8211 ; 3. Također je pokazano da je volumna aktivnost enzima ADH veća pri početnoj koncentraciji glukoze 100 g dm-3 i da prati rast biomase. Reproducibilnost rezultata je vrlo dobra obzirom da se radi o biološkom procesu. Za opis procesa razvijen je matematički model i procijenjeni su parametri modela. Rezultati pokazuju dobro slaganje eksperimentalnih rezultata s matematičkim modelom.
pekarski kvasac; biosinteza
nije evidentirano
engleski
The optimization of biocatalyst production by baker's yeast
nije evidentirano
Baker's yeast; biosynthesis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
43
27.06.2002.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Zagreb