Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Optimiranje biosinteze oksido-redukcijskih biokatalizatora (CROSBI ID 336333)

Ocjenski rad | diplomski rad

Štorek, Helena Optimiranje biosinteze oksido-redukcijskih biokatalizatora / Vasić-Rački, Đurđa (mentor); Zagreb, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, . 2002

Podaci o odgovornosti

Štorek, Helena

Vasić-Rački, Đurđa

hrvatski

Optimiranje biosinteze oksido-redukcijskih biokatalizatora

Poznato je da pri različitim uvjetima uzgoja pekarski kvasac proizvodi različite metabolite, među kojima su od posebnog značaja enzimi. Stoga je u ovom radu uzgojen pekarski kvasac u šaržnom bioreaktoru pri dvije različite početne koncentracije glukoze u podlozi s ciljem dobivanja maksimalne količine enzima alkohol dehidrogenaze kvasca (ADH). Provedena su tri ponovljena uzgoja pri početnoj koncetraciji glukoze CG0 = 50 g dm-3 i dva ponovljena uzgoja pri početnoj koncentraciji glukoze CG0 = 100 g dm&#8211 ; 3. Eksperimentalni uvjeti bili su isti u svih pet uzgoja: T = 30 °C ; pH = 5 ; volumni protok zraka qv0 = 3, 5 dm3 min-1 ; brzina miješanja n = 200&#8211 ; 600 min-1. Praćene su vremenske promjene koncentracije biomase, etanola, glukoze, proteina i otopljenog kisika te vremenske promjene volumne aktivnosti enzima ADH. Rezultati su pokazali da je konačna koncentracija biomase veća pri početnoj koncentraciji glukoze 100 g dm&#8211 ; 3. Također je pokazano da je volumna aktivnost enzima ADH veća pri početnoj koncentraciji glukoze 100 g dm-3 i da prati rast biomase. Reproducibilnost rezultata je vrlo dobra obzirom da se radi o biološkom procesu. Za opis procesa razvijen je matematički model i procijenjeni su parametri modela. Rezultati pokazuju dobro slaganje eksperimentalnih rezultata s matematičkim modelom.

pekarski kvasac; biosinteza

nije evidentirano

engleski

The optimization of biocatalyst production by baker's yeast

nije evidentirano

Baker's yeast; biosynthesis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

43

27.06.2002.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija