Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

HLAPLJIVI ORGANSKI SPOJEVI VINA TRAMINAC (CROSBI ID 437645)

Ocjenski rad | diplomski rad

Surjan, Ivona HLAPLJIVI ORGANSKI SPOJEVI VINA TRAMINAC / Jerković, Igor (mentor); Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2017

Podaci o odgovornosti

Surjan, Ivona

Jerković, Igor

hrvatski

HLAPLJIVI ORGANSKI SPOJEVI VINA TRAMINAC

Traminac je plemenita i stara sorta vinove loze koja se tradicionalno uzgaja na području Iloka. Iločki traminac je vodeće vino među europskim tramincima čemu svjedoče brojne nagrade i priznanja. Grožđe daje poluslatka bijela vina koja se odlikuju karakterističnom profinjenom aromom i bouquetom. Vrlo lako se mogu prepoznati arome latica ruža, breskve, vanilije i mineralnih tonova. Za istraživanje hlapljivih organskih spojeva izabrana su tri različita uzorka vina Traminac, kvalitetno vino berba 2016, vrhunsko vino ledene berbe 2007 i vrhunsko vino kasne berbe 2012. Za izolaciju hlapljivih organskih spojeva korištena je metoda ekstrakcije tekuće-tekuće s dva različita organska otapala, diklormetan i smjesa otapala pentan:dietil-eter, (1:2 v/v). Dobiveni uzorci analizirani su vezanim sustavom plinska kromatografija-masena spekrometrija, GC-MS. Kvantitativno najzastupljeniji identificirani spoj kod svih uzoraka je ester etil-hidrogen-sukcinat. Osim njega, identificirani su i drugi hlapljivi organski spojevi kao što su 2-feniletanol, dietil- sukcinat, (E, E)-heksa-2, 4-dienska kiselina i drugi. Odabrana metoda izolacije hlapljivih organskih spojeva pokazala se prikladnom za identifikaciju i kvantifikaciju spojeva koji su zaslužni za sekundarnu aromu vina

Traminac, hlapljivi organski spojevi, ekstrakcija tekuće-tekuće, GC-MS

nije evidentirano

engleski

VOLATILE ORGANIC COMPOUNDS OF WINE TRAMINAC

nije evidentirano

Traminac, volatile organic compounds, liquid-liquid extraction, GC-MS

nije evidentirano

Podaci o izdanju

60

05.10.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

nije evidentirano