HLAPLJIVI ORGANSKI SPOJEVI VINA TRAMINAC (CROSBI ID 437645)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Surjan, Ivona
Jerković, Igor
hrvatski
HLAPLJIVI ORGANSKI SPOJEVI VINA TRAMINAC
Traminac je plemenita i stara sorta vinove loze koja se tradicionalno uzgaja na području Iloka. Iločki traminac je vodeće vino među europskim tramincima čemu svjedoče brojne nagrade i priznanja. Grožđe daje poluslatka bijela vina koja se odlikuju karakterističnom profinjenom aromom i bouquetom. Vrlo lako se mogu prepoznati arome latica ruža, breskve, vanilije i mineralnih tonova. Za istraživanje hlapljivih organskih spojeva izabrana su tri različita uzorka vina Traminac, kvalitetno vino berba 2016, vrhunsko vino ledene berbe 2007 i vrhunsko vino kasne berbe 2012. Za izolaciju hlapljivih organskih spojeva korištena je metoda ekstrakcije tekuće-tekuće s dva različita organska otapala, diklormetan i smjesa otapala pentan:dietil-eter, (1:2 v/v). Dobiveni uzorci analizirani su vezanim sustavom plinska kromatografija-masena spekrometrija, GC-MS. Kvantitativno najzastupljeniji identificirani spoj kod svih uzoraka je ester etil-hidrogen-sukcinat. Osim njega, identificirani su i drugi hlapljivi organski spojevi kao što su 2-feniletanol, dietil- sukcinat, (E, E)-heksa-2, 4-dienska kiselina i drugi. Odabrana metoda izolacije hlapljivih organskih spojeva pokazala se prikladnom za identifikaciju i kvantifikaciju spojeva koji su zaslužni za sekundarnu aromu vina
Traminac, hlapljivi organski spojevi, ekstrakcija tekuće-tekuće, GC-MS
nije evidentirano
engleski
VOLATILE ORGANIC COMPOUNDS OF WINE TRAMINAC
nije evidentirano
Traminac, volatile organic compounds, liquid-liquid extraction, GC-MS
nije evidentirano
Podaci o izdanju
60
05.10.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split