Profil hlapljivih spojeva arome vina sorte Kujundžuša (CROSBI ID 697304)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Radonić, Ani ; Marijanović, Zvonimir
hrvatski
Profil hlapljivih spojeva arome vina sorte Kujundžuša
Kujundžuša je autohtona sorta bijelog grožđa koja se tradicionalna uzgaja na području Imotske krajine. Vino Kujundžuša je intenzivno žute boje, snažno i trpko, a najčešće se proizvodi tradicionalnom tehnologijom, uz dugotrajnu maceraciju i dozrijevanje. Ovo vino najviše poklonika ima u matičnom uzgojnom području.(1) U radu je istražen profil hlapljivih spojeva koji čine aromu vina sorte Kujundžuša, odnosno određen je sastav i sadržaj hlapljivih spojeva u uzorcima vina. Korištene su tri metode izolacije hlapljivih spojeva, ekstrakcija tekuće-tekuće i to sa dva otapala različite polarnosti, smjesom otapala pentan:dietil-eter, 1:2 v/v i diklormetanom, zatim mikroekstrakcija vršnih para na čvrstoj fazi (HS-SPME) te dehidratacija pomoću sredstva za dehidrataciju, bezvodnog magnezijevog sulfata.(2, 3) Dobiveni uzorci hlapljivih spojeva analizirani su spregnutim sustavom plinska kromatografija-spektrometrija masa, GC-MS. Profil hlapljivih spojeva arome Kujundžuše je kvalitativno i kvantitativno sličan bez obzira na metodu izolacije. U svim uzorcima vina dominiraju hlapljivi spojevi sekundarne arome, viši alkoholi 2-feniletanol i 2-(p-hidroksifenil)etanol, esteri dikarboksilnih kiselina monoetil-sukcinat i dietil-sukcinat, esteri masnih kiselina etil-oktanoat i etil-dekanoat te masne kiseline. Spojevi primarne arome, C13-norizoprenoidi vitispiran i 1, 2-dihidro-1, 1, 6-trimetilnaftalen, identificirani su u vrlo malim količinama, odnosno u tragovima, samo u uzorcima dobivenim HS-SPME metodom. Od metoda korištenih u ovom radu, za određivanje profila hlapljivih spojeva arome vina sorte Kujundžuša prikladnije su se pokazale mikroekstrakcija vršnih para na čvrstoj fazi i ekstrakcija tekuće-tekuće sa smjesom otapala pentan:dietil-eter (1:2, v/v).
Kujundžuša, hlapljivi spojevi arome, ekstrakcija tekuće-tekuće, HS-SPME, dehidratacija
nije evidentirano
engleski
Volatile aroma compounds profile of the Kujundžuša wine
nije evidentirano
Kujundžuša, volatile aroma compounds, liquid-liquid extraction, HS-SPME, dehydration
nije evidentirano
Podaci o prilogu
19-19.
2018.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Podaci o skupu
17th Ružička days - "Today science - tomorrow industry"
poster
19.09.2018-21.09.2018
Vukovar, Hrvatska