Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Profil hlapljivih spojeva arome vina sorte Kujundžuša (CROSBI ID 697304)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Radonić, Ani ; Marijanović, Zvonimir Profil hlapljivih spojeva arome vina sorte Kujundžuša // 17th Ružička days - "Today science - tomorrow industry", Book of Abstracts. 2018. str. 19-19

Podaci o odgovornosti

Radonić, Ani ; Marijanović, Zvonimir

hrvatski

Profil hlapljivih spojeva arome vina sorte Kujundžuša

Kujundžuša je autohtona sorta bijelog grožđa koja se tradicionalna uzgaja na području Imotske krajine. Vino Kujundžuša je intenzivno žute boje, snažno i trpko, a najčešće se proizvodi tradicionalnom tehnologijom, uz dugotrajnu maceraciju i dozrijevanje. Ovo vino najviše poklonika ima u matičnom uzgojnom području.(1) U radu je istražen profil hlapljivih spojeva koji čine aromu vina sorte Kujundžuša, odnosno određen je sastav i sadržaj hlapljivih spojeva u uzorcima vina. Korištene su tri metode izolacije hlapljivih spojeva, ekstrakcija tekuće-tekuće i to sa dva otapala različite polarnosti, smjesom otapala pentan:dietil-eter, 1:2 v/v i diklormetanom, zatim mikroekstrakcija vršnih para na čvrstoj fazi (HS-SPME) te dehidratacija pomoću sredstva za dehidrataciju, bezvodnog magnezijevog sulfata.(2, 3) Dobiveni uzorci hlapljivih spojeva analizirani su spregnutim sustavom plinska kromatografija-spektrometrija masa, GC-MS. Profil hlapljivih spojeva arome Kujundžuše je kvalitativno i kvantitativno sličan bez obzira na metodu izolacije. U svim uzorcima vina dominiraju hlapljivi spojevi sekundarne arome, viši alkoholi 2-feniletanol i 2-(p-hidroksifenil)etanol, esteri dikarboksilnih kiselina monoetil-sukcinat i dietil-sukcinat, esteri masnih kiselina etil-oktanoat i etil-dekanoat te masne kiseline. Spojevi primarne arome, C13-norizoprenoidi vitispiran i 1, 2-dihidro-1, 1, 6-trimetilnaftalen, identificirani su u vrlo malim količinama, odnosno u tragovima, samo u uzorcima dobivenim HS-SPME metodom. Od metoda korištenih u ovom radu, za određivanje profila hlapljivih spojeva arome vina sorte Kujundžuša prikladnije su se pokazale mikroekstrakcija vršnih para na čvrstoj fazi i ekstrakcija tekuće-tekuće sa smjesom otapala pentan:dietil-eter (1:2, v/v).

Kujundžuša, hlapljivi spojevi arome, ekstrakcija tekuće-tekuće, HS-SPME, dehidratacija

nije evidentirano

engleski

Volatile aroma compounds profile of the Kujundžuša wine

nije evidentirano

Kujundžuša, volatile aroma compounds, liquid-liquid extraction, HS-SPME, dehydration

nije evidentirano

Podaci o prilogu

19-19.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Podaci o skupu

17th Ružička days - "Today science - tomorrow industry"

poster

19.09.2018-21.09.2018

Vukovar, Hrvatska

Povezanost rada

Kemija, Prehrambena tehnologija