Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1096538

Neka pitanja usklađenosti hrvatskoga kaznenog procesnog prava s direktivama o pravima obrane – analiza sudske prakse


Ivičević Karas, Elizabeta; Burić, Zoran; Bonačić, Marin
Neka pitanja usklađenosti hrvatskoga kaznenog procesnog prava s direktivama o pravima obrane – analiza sudske prakse // Hrvatski ljetopis za kaznene znanosti i praksu, 27 (2020), 2; 543-569 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1096538 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Neka pitanja usklađenosti hrvatskoga kaznenog procesnog prava s direktivama o pravima obrane – analiza sudske prakse
(SOME ISSUES OF COMPLIANCE OF CROATIAN CRIMINAL PROCEDURAL LAW WITH THE DIRECTIVES ON DEFENCE RIGHTS: ANALYSIS OF JURISPRUDENCE)

Autori
Ivičević Karas, Elizabeta ; Burić, Zoran ; Bonačić, Marin

Izvornik
Hrvatski ljetopis za kaznene znanosti i praksu (2459-6531) 27 (2020), 2; 543-569

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
prava obrane, pravo na informiranje, pravo na branitelja, pravo na tumačenje, pravo na prevođenje, osumnjičenik
(defence rights, right to information, right to defence counsel, right to interpretation, right to translation, suspect)

Sažetak
U radu se analiziraju rezultati implementacije u hrvatsko kazneno procesno pravo triju direktiva o pravima obrane – Direktive o pravu na informiranje, Direktive o pravu na pristup odvjetniku i Direktive o pra- vu na tumačenje i prevođenje. Za razliku od nekih ranijih istraživanja, koja su bila usmjerena prvenstveno na normativni okvir, ovo istraživa- nje usredotočeno je na sudsku praksu, a provedeno je pretraživanjem online-baze Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Odabir odluka koje se analiziraju determiniran je nastojanjem da se pronađu odgovori na određena pitanja koja su se tijekom implementacijskog procesa pokazala spornima i o kojima se raspravljalo u domaćoj stručnoj javnosti. Proble- matika koja se razmatra u radu podijeljena je u dvije cjeline: a) pitanja koja se odnose na pravo na informiranje i na branitelja u sudskoj praksi, koja su dodatno podijeljena na ona koja se odnose prvenstveno na postu- panje policije, ona koja se odnose prvenstveno na postupanje državnog odvjetništva i ostala pitanja, te b) pitanja koja se odnose na pravo na tumačenje i prevođenje. S obzirom na analiziranu problematiku na teme- lju prijašnjih istraživanja moguće je zaključiti da je hrvatski normativni okvir usklađen s razmatranim direktivama o pravima obrane, no da se u praksi javljaju pitanja koja zahtijevaju adekvatne i argumentirane odgo- vore da bi se isti zaključak odnosio na hrvatsko kazneno procesno pravo u cjelini – i zakonodavstvo i praksu. Neke od tih odgovora nudi i ovaj rad.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PravoPOVEZANOST RADA


Ustanove:
Pravni fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Ivičević Karas, Elizabeta; Burić, Zoran; Bonačić, Marin
Neka pitanja usklađenosti hrvatskoga kaznenog procesnog prava s direktivama o pravima obrane – analiza sudske prakse // Hrvatski ljetopis za kaznene znanosti i praksu, 27 (2020), 2; 543-569 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Ivičević Karas, E., Burić, Z. & Bonačić, M. (2020) Neka pitanja usklađenosti hrvatskoga kaznenog procesnog prava s direktivama o pravima obrane – analiza sudske prakse. Hrvatski ljetopis za kaznene znanosti i praksu, 27 (2), 543-569.
@article{article, author = {Ivi\v{c}evi\'{c} Karas, Elizabeta and Buri\'{c}, Zoran and Bona\v{c}i\'{c}, Marin}, year = {2020}, pages = {543-569}, keywords = {prava obrane, pravo na informiranje, pravo na branitelja, pravo na tuma\v{c}enje, pravo na prevo\djenje, osumnji\v{c}enik}, journal = {Hrvatski ljetopis za kaznene znanosti i praksu}, volume = {27}, number = {2}, issn = {2459-6531}, title = {Neka pitanja uskla\djenosti hrvatskoga kaznenog procesnog prava s direktivama o pravima obrane – analiza sudske prakse}, keyword = {prava obrane, pravo na informiranje, pravo na branitelja, pravo na tuma\v{c}enje, pravo na prevo\djenje, osumnji\v{c}enik} }
@article{article, author = {Ivi\v{c}evi\'{c} Karas, Elizabeta and Buri\'{c}, Zoran and Bona\v{c}i\'{c}, Marin}, year = {2020}, pages = {543-569}, keywords = {defence rights, right to information, right to defence counsel, right to interpretation, right to translation, suspect}, journal = {Hrvatski ljetopis za kaznene znanosti i praksu}, volume = {27}, number = {2}, issn = {2459-6531}, title = {SOME ISSUES OF COMPLIANCE OF CROATIAN CRIMINAL PROCEDURAL LAW WITH THE DIRECTIVES ON DEFENCE RIGHTS: ANALYSIS OF JURISPRUDENCE}, keyword = {defence rights, right to information, right to defence counsel, right to interpretation, right to translation, suspect} }

Časopis indeksira:


  • HeinOnline


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Criminal Justice Abstracts
  • Ebsco
  • ProQuest Criminal Justice Database
  • ProQuest Social Sciences Premium Collection

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font