Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 109653

Psihosocijalni aspekti astme u odrasloj dobi


Stipić Marković, Asja; Šoda, Ana; Stipić, Jagoda; Crnek-Kunstelj, Vesna; Donnelly, Craig; Crnčević Urek, Marija
Psihosocijalni aspekti astme u odrasloj dobi // Socijalna psihijatrija, 30 (2002), 57-62 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


Naslov
Psihosocijalni aspekti astme u odrasloj dobi
(Psychosocial aspects of asthma in adults)

Autori
Stipić Marković, Asja ; Šoda, Ana ; Stipić, Jagoda ; Crnek-Kunstelj, Vesna ; Donnelly, Craig ; Crnčević Urek, Marija

Izvornik
Socijalna psihijatrija (0303-7908) 30 (2002); 57-62

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
astma; psihološki profil; socijalna prilagodba; edukacija
(asthma; psychologic profile; social adaptation; education)

Sažetak
Povezanost psihičkog statusa i intenziteta simptoma u bolesnika s astmom važna je činjenica zbog mogućnosti utjecaja na suradljivost u liječenju a time i bolju kontrolu simptoma bolesti, kvalitetu života i smanjenje troškova liječenja. Cilj ovog istraživanja bio je ne samo dobiti uvid u eventualne razlike u psihološkom profilu između bolesnika s astmom i kontrolne skupine zdravih osoba već i istražiti utjecaj emocionalne nestabilnosti bolesnika na socijalno i radno funkcianiranje te adaptacijski fleksibilitet u svakodnevnom životu i radu. U upitnik (SF36 Health Survey Boston, Massachusetts) je uključeno i pitanje o subjektivnom doživljavanju boli što istraživanje čini specifičnim u usporedbi s proučavanjima koja su se bavila sličnim pitanjima. U istraživanje je uključeno 173 ispitanika, 85 bolesnika i 88 zdravih kontrola, 121 žena i 52 muškarca, prosječne dobi od 44 godine. Rezultati istraživanja su pokazali da se bolesnici s astmom značajno razlikuju od zdravih ispitanika u percepciji zdravstvenog stanja i pogledu na budućnost, toleranciji u konfliktnim i frustrirajućim situacijama te sposobnosti i učinkovitosti obavljanja svakodnevnih aktivnosti (p<0, 05). Bolesnici imaju izražene smetnje koncentracije koje mogu značajno utjecati na profesionalne i slobodne aktivnosli, a češće pate i od tjelesnih boli. Bolesnike s astmom obilježava "negativni afektivitet" koji može predstavljati stres s učinkom na imunološku reaktivnost. Opisane su promjene češće u skupini žena. Rezultati istraživanja ukazuju da astma snažno oblikuje životni stil i kvaliletu života tih bolesnika, šlo neposredno ili posredno utječe na njihovu suradljivost u liječenju. Bolesnici našeg socioekonomskog podneblja razlikuju se od bolesnika iz drugih zemalja. To ukazuje na potrebu organiziranja edukacije i potpore bolesnicima u sklopu sistema zdravstvene skrbi s ciljem poboljšanja njihove suradljivosti, bolje kontrole simptoma bolesti, kvalitete života i smanjenja troškova liječenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0108049
129003

Ustanove
Klinička bolnica "Sveti Duh"

Citiraj ovu publikaciju

Stipić Marković, Asja; Šoda, Ana; Stipić, Jagoda; Crnek-Kunstelj, Vesna; Donnelly, Craig; Crnčević Urek, Marija
Psihosocijalni aspekti astme u odrasloj dobi // Socijalna psihijatrija, 30 (2002), 57-62 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Stipić Marković, A., Šoda, A., Stipić, J., Crnek-Kunstelj, V., Donnelly, C. & Crnčević Urek, M. (2002) Psihosocijalni aspekti astme u odrasloj dobi. Socijalna psihijatrija, 30, 57-62.
@article{article, year = {2002}, pages = {57-62}, keywords = {asthma, psychologic profile, social adaptation, education}, journal = {Socijalna psihijatrija}, volume = {30}, issn = {0303-7908}, title = {Psychosocial aspects of asthma in adults}, keyword = {asthma, psychologic profile, social adaptation, education} }

Časopis indeksira:


  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Excerpta Medica
  • PsychINFO