Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Potenciometrijsko određivanje fluorida u vinu i medu (CROSBI ID 437483)

Ocjenski rad | diplomski rad

Bačić, Marko Potenciometrijsko određivanje fluorida u vinu i medu / Bralić, Marija (mentor); Radić, Josip (neposredni voditelj). Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2020

Podaci o odgovornosti

Bačić, Marko

Bralić, Marija

Radić, Josip

hrvatski

Potenciometrijsko određivanje fluorida u vinu i medu

Cilj istraživanja bio je odrediti koncentraciju fluorida u različitim vrstama meda i vina. Fluoridi su određeni potenciometrijski korištenjem fluorid-ionsko selektivne elektrode primjenom metode standardnog dodatka. Ispitana je koncentracija fluorida kod 11 vrsta meda, 6 vrsta bijelog i 6 vrsta crnog vina. Masena koncentracija fluorida u medu kretala se od 30, 01 do 118, 01 µg fluorida/kg uzorka. Prosječna masena koncentracija fluoridnih iona je 59, 78 µg fluorida/kg uzorka u ispitivanim uzorcima. Masena koncentracija fluorida u crnim vinima kretala se od 297, 92 do 371, 0938 µg fluorida/mL uzorka. Masena koncentracija fluorida u bijelim vinima kretala se od 284, 72 do 373, 56 µg fluorida/mL uzorka. Rezultati su ispod maksimalno dopuštenih vrijednosti koju preporučuje Međunarodna organizacija za vino (OIV), a to je 1 mg/L.

potenciometrija ; fluoridi ; med ; vino

nije evidentirano

engleski

Potentiometric determination of fluoride in honey and wine

nije evidentirano

potentiometry ; fluorides ; honey ; wine

nije evidentirano

Podaci o izdanju

63

01.07.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Kemija