Potenciometrijsko određivanje fluorida u vinu i medu (CROSBI ID 437483)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Bačić, Marko
Bralić, Marija
Radić, Josip
hrvatski
Potenciometrijsko određivanje fluorida u vinu i medu
Cilj istraživanja bio je odrediti koncentraciju fluorida u različitim vrstama meda i vina. Fluoridi su određeni potenciometrijski korištenjem fluorid-ionsko selektivne elektrode primjenom metode standardnog dodatka. Ispitana je koncentracija fluorida kod 11 vrsta meda, 6 vrsta bijelog i 6 vrsta crnog vina. Masena koncentracija fluorida u medu kretala se od 30, 01 do 118, 01 µg fluorida/kg uzorka. Prosječna masena koncentracija fluoridnih iona je 59, 78 µg fluorida/kg uzorka u ispitivanim uzorcima. Masena koncentracija fluorida u crnim vinima kretala se od 297, 92 do 371, 0938 µg fluorida/mL uzorka. Masena koncentracija fluorida u bijelim vinima kretala se od 284, 72 do 373, 56 µg fluorida/mL uzorka. Rezultati su ispod maksimalno dopuštenih vrijednosti koju preporučuje Međunarodna organizacija za vino (OIV), a to je 1 mg/L.
potenciometrija ; fluoridi ; med ; vino
nije evidentirano
engleski
Potentiometric determination of fluoride in honey and wine
nije evidentirano
potentiometry ; fluorides ; honey ; wine
nije evidentirano
Podaci o izdanju
63
01.07.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split