Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 109612

Problemi prometa i turizma u tranzicijskim zemljama


Ban, Ivo
Problemi prometa i turizma u tranzicijskim zemljama // Ekonomska misao i praksa, 10 (2001), 1; 9-33 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, pregledni)


Naslov
Problemi prometa i turizma u tranzicijskim zemljama
(Problems of transport and tourism in the transitional countries)

Autori
Ban, Ivo

Izvornik
Ekonomska misao i praksa (1330-1039) 10 (2001), 1; 9-33

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, pregledni

Ključne riječi
tranzicija; promet; turizam; prometna infrestruktura; stupanj automobilizacije; infrastrukturna opremljenost
(transition; transport; tourism; transport infrastructure; degree of automobilization; infrastructural equipment)

Sažetak
U radu se razmatraju problemi prometa i turizma u tranžicijskim zemljama. Navodi se daje nakon 90-tih došlo do prerazdiobe u prometnoj potražnji kao posljedice politike "novog smijera", te naglog porasta cestovnog prometa proizašlog iz booma domaće automobilizacije i sve većeg broja motoriziranih turista koji nakon liberalizacije-otvaranja posjećuju, s turističkog stajališta, iznimno zanimljive destinacije. Budući da je promet ranije bio zapostavljen, tj, tretiran kao socijalna, a ne ekonomska klategorija, danas nije u stanju zadovoljiti narasle potrebe. Vidan je raskorak između prometne ponude i potražnje, a zbog sporog rješevanja takvog stanja problemi se stalno kumuliraju i time multipliciraju. Ističe se kako su zbog ekonomske nerazvijenosti zemlje u tranziciji predodređene za razvoj s manjkom prometne infrastrukture te da će donekle do usklađenosti doći u trećoj razvojnoj fazi, tj. u vrijeme znatno povoljnijih ekonomskih prilika. To znači da je probleme prometa jedino moguće rješavati na dugi rok. U međuvremenu se predlaže niz mjera i postupaka koje postojeće prilike mogu učiniti boljim.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
033001

Ustanove
Fakultet za turizam i vanjsku trgovinu, Dubrovnik

Citiraj ovu publikaciju

Ban, Ivo
Problemi prometa i turizma u tranzicijskim zemljama // Ekonomska misao i praksa, 10 (2001), 1; 9-33 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, pregledni)
Ban, I. (2001) Problemi prometa i turizma u tranzicijskim zemljama. Ekonomska misao i praksa, 10 (1), 9-33.
@article{article, author = {Ban, I.}, year = {2001}, pages = {9-33}, keywords = {transition, transport, tourism, transport infrastructure, degree of automobilization, infrastructural equipment}, journal = {Ekonomska misao i praksa}, volume = {10}, number = {1}, issn = {1330-1039}, title = {Problems of transport and tourism in the transitional countries}, keyword = {transition, transport, tourism, transport infrastructure, degree of automobilization, infrastructural equipment} }

Časopis indeksira:


  • EconLit


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Journal of Economic Literature