Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 109610

Turistička krstarenja u svijetu


Ban, Ivo
Turistička krstarenja u svijetu // Suvremeni promet, 21 (2002), 1/2; 20-26 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Turistička krstarenja u svijetu
(World turistic cruises)

Autori
Ban, Ivo

Izvornik
Suvremeni promet 21 (2002), 1/2; 20-26

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
-

Sažetak
Turistička su krstarenja vrlo važan segment turizma ali i prijevoza. Za razliku od klasične turističke i/ili prijevozne usluge krstarenje je istodobno turistička i prijevozna usluga ; pruža se u isto vrijeme i dio je jedinstvenog aranžmana. Temeljni sadržaji te složene usluge su: smještaj na brodu, raznovrsne ugostiteljske i trgovačke usluge, zabava, razonoda, rekreacija, usputna razgledanja odnosno posjeta povijesnim, kulturnim, graditeljskim i prirodnim zanimljivostima, kupovanje. Sve se to odvija uz gotovo danonoćnu plovidbu od luke ukrcaja, preko usputnih luka u koje se nakratko pristaje, do iskrcajne luke. Dvije su vrste krstarenja a opredjeljuje ih prostor kojim se krstari, zapravo medij kojim se plovi. To su krstarenja morem (pomorska krstarenja) i krstarenja rijekama. Pored sličnosti između tih dvaju oblika krstarenja očite su i bitne razlike i to u prometalu, tj. brodu, prijevoznom putu (prostranom moru i uskom koritu rijeke), sadržajima na brodu i programu krstarenja (plovidbe). Krstarenja su dio međunarodnog turizma s još uvijek skromnim ali ipak stalno rastućim udjelom. U 1999. morem je krstarilo više od devet milijuna, a rijekama preko 700 tisuća turista, što zajedno iznosi oko 9, 7 milijuna. To je u odnosu na 650 milijuna dolazaka inozemnih turista u istoj godini na razini svijeta tek 1, 5%, ili na svakih 67, 0 dolazaka inozemnih turista &laquo ; dolazi&raquo ; jedan turist koji se odlučuje krstariti. Svjetsko tržišta turističkih krstarenja je vrlo dinamično. Stalne su promjene na strani potražnje te ponude koja se prilagođava zahtjevima tržišta, ali ima i povratan efekat &#8211 ; profilira potražnju. Značajke svjetskog tržišta krstarenja &#8211 ; stanje, kretanja, tendencije i problemi &#8211 ; obrađuju se u radu naslovljenom &laquo ; Turistička krstarenja u svijetu&raquo ; .

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
033001

Ustanove
Fakultet za turizam i vanjsku trgovinu, Dubrovnik

Citiraj ovu publikaciju

Ban, Ivo
Turistička krstarenja u svijetu // Suvremeni promet, 21 (2002), 1/2; 20-26 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Ban, I. (2002) Turistička krstarenja u svijetu. Suvremeni promet, 21 (1/2), 20-26.
@article{article, author = {Ban, I.}, year = {2002}, pages = {20-26}, keywords = {-}, journal = {Suvremeni promet}, volume = {21}, number = {1/2}, issn = {-}, title = {World turistic cruises}, keyword = {-} }