Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj mikrovalnog zračenja na koncentraciju klorofila iz origana (CROSBI ID 437344)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Zrinski, Kristina Utjecaj mikrovalnog zračenja na koncentraciju klorofila iz origana / Šupljika, Filip (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2020

Podaci o odgovornosti

Zrinski, Kristina

Šupljika, Filip

hrvatski

Utjecaj mikrovalnog zračenja na koncentraciju klorofila iz origana

Cilj ovoga rada bio je ispitati kako ekstrakcija mikrovalnim zračenjem (MAE) utječe na masenu koncentraciju klorofila a i b iz usitnjenih listića origana. Ekstrakcija se provodila pri temperaturama od 35 °C, 40 °C, 45 °C, 50 °C i vremenskom periodu od 3, 6, i 9 minuta te je provedena u 90%-tnom metanolnom ekstraktu. Masena koncentracija klorofila a i b je utvrđena primjenom UV/VIS spektrofotometrije. Optimalni uvjeti dobiveni eksperimentalnim radom za izolaciju pigmenata klorofila a i b iz listića origana primjenom MAE su sljedeći: temperatura 50 °C i vrijeme tretiranja 9 minuta.

mikrovalno zračenje, ekstrakcija, klorofili, pigmenti, origano

nije evidentirano

engleski

The effect of microwave radiation on the concentration of chlorophyll in oregano

nije evidentirano

microwave radiation, extraction, chlorophylls, pigments, oregano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

24

01.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Kemija, Prehrambena tehnologija