Utjecaj mikrovalnog zračenja na koncentraciju klorofila iz origana (CROSBI ID 437344)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Zrinski, Kristina
Šupljika, Filip
hrvatski
Utjecaj mikrovalnog zračenja na koncentraciju klorofila iz origana
Cilj ovoga rada bio je ispitati kako ekstrakcija mikrovalnim zračenjem (MAE) utječe na masenu koncentraciju klorofila a i b iz usitnjenih listića origana. Ekstrakcija se provodila pri temperaturama od 35 °C, 40 °C, 45 °C, 50 °C i vremenskom periodu od 3, 6, i 9 minuta te je provedena u 90%-tnom metanolnom ekstraktu. Masena koncentracija klorofila a i b je utvrđena primjenom UV/VIS spektrofotometrije. Optimalni uvjeti dobiveni eksperimentalnim radom za izolaciju pigmenata klorofila a i b iz listića origana primjenom MAE su sljedeći: temperatura 50 °C i vrijeme tretiranja 9 minuta.
mikrovalno zračenje, ekstrakcija, klorofili, pigmenti, origano
nije evidentirano
engleski
The effect of microwave radiation on the concentration of chlorophyll in oregano
nije evidentirano
microwave radiation, extraction, chlorophylls, pigments, oregano
nije evidentirano
Podaci o izdanju
24
01.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb