Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj ekstrakcije mikrovalnim zračenjem na koncentraciju karotenoida iz origana (CROSBI ID 437343)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Jakoliš, Niko Utjecaj ekstrakcije mikrovalnim zračenjem na koncentraciju karotenoida iz origana / Šupljika, Filip (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2020

Podaci o odgovornosti

Jakoliš, Niko

Šupljika, Filip

hrvatski

Utjecaj ekstrakcije mikrovalnim zračenjem na koncentraciju karotenoida iz origana

Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj ekstrakcije potpomognute mikrovalnim zračenjem (MAE) na masenu koncentraciju ukupnih karotenoida, ksantofila i karotena u ekstraktima lišća origana. Ekstrakcija je provedena s 90 % vodenom otopinom metanola pri temperaturama od 35 °C, 40 °C, 45 °C i 50 °C te vremenu tretiranja od 3, 6 i 9 minuta. Masena koncentracija ukupnih karotenoida, ksantofila i karotena u ekstraktima lišća utvrđena je primjenom UV/VIS spektroskopije. Kao optimalni uvjeti za izolaciju pigmenata karotenoida iz listova origana primjenom MAE dobiveni su parametri: temepratura (50 °C) te vrijeme tretiranja (9 minuta ).

ekstrakcija, karotenoidi, mikrovalno zračenje, origano, pigmenti

nije evidentirano

engleski

The effect of microwave-assisted extraction on the concentration of carotenoids in the oregano leaves

nije evidentirano

extraction, carotenoids, microwaves, oregano, pigments

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

10.07.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Kemija, Prehrambena tehnologija