Utjecaj ekstrakcije mikrovalnim zračenjem na koncentraciju karotenoida iz origana (CROSBI ID 437343)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Jakoliš, Niko
Šupljika, Filip
hrvatski
Utjecaj ekstrakcije mikrovalnim zračenjem na koncentraciju karotenoida iz origana
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj ekstrakcije potpomognute mikrovalnim zračenjem (MAE) na masenu koncentraciju ukupnih karotenoida, ksantofila i karotena u ekstraktima lišća origana. Ekstrakcija je provedena s 90 % vodenom otopinom metanola pri temperaturama od 35 °C, 40 °C, 45 °C i 50 °C te vremenu tretiranja od 3, 6 i 9 minuta. Masena koncentracija ukupnih karotenoida, ksantofila i karotena u ekstraktima lišća utvrđena je primjenom UV/VIS spektroskopije. Kao optimalni uvjeti za izolaciju pigmenata karotenoida iz listova origana primjenom MAE dobiveni su parametri: temepratura (50 °C) te vrijeme tretiranja (9 minuta ).
ekstrakcija, karotenoidi, mikrovalno zračenje, origano, pigmenti
nije evidentirano
engleski
The effect of microwave-assisted extraction on the concentration of carotenoids in the oregano leaves
nije evidentirano
extraction, carotenoids, microwaves, oregano, pigments
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
10.07.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb