Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1095285

PREŽIVLJAVANJE NAMETNIKA ANISAKIS SPP. U PROIZVODIMA RIBARSTVA I MOGUĆE IMPLIKACIJE NA ZDRAVLJE LJUDI


Radelić, Dilajla
PREŽIVLJAVANJE NAMETNIKA ANISAKIS SPP. U PROIZVODIMA RIBARSTVA I MOGUĆE IMPLIKACIJE NA ZDRAVLJE LJUDI, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split


CROSBI ID: 1095285 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
PREŽIVLJAVANJE NAMETNIKA ANISAKIS SPP. U PROIZVODIMA RIBARSTVA I MOGUĆE IMPLIKACIJE NA ZDRAVLJE LJUDI
(SURVIVAL OF ANISAKIS SPP. PARASITE IN SEAFOOD PRODUCTS AND POSSIBLE IMPLICATIONS ON HUMAN HEALTH)

Autori
Radelić, Dilajla

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Sveučilišni odjel za studije mora

Mjesto
Split

Datum
24.09

Godina
2020

Stranica
19

Mentor
Šimat, Vida

Ključne riječi
Anisakis spp, nametnici, sigurnost proizvoda ribarstva, anisakijaza
(Anisakis spp., parasites, safety of seafood, anisakiasis)

Sažetak
Anisakis (Dujardin, 1845) (Nematoda, Anisakidae) je rod nametnika iz koljena oblića čiji životni ciklus uključuje beskralješnjake, ribe (sporadično i glavonošce) i morske sisavce. U ovom radu opisana je morfologija, razmnožavanje i životni ciklus nametnika Anisakis spp. s posebnim osvrtom na preživljavanje nametnika u gotovim proizvodima. Proučavajući distribuciju i prevalenciju Anisakis spp. može se zaključiti da je ovaj nametnik prisutan u gotovo svim komercijalnim vrstama riba Jadrana. Ličinke Anisakis spp. izolirane su iz vrsta riba poput inćuna, tune, oslića, šaruna, plavice ili skuše te iz lignjuna. Proizvodi ribarstva koji se pripremaju od navedenih vrsta riba najčešće se jedu nedovoljno termički obrađeni ili konzervirani postupkom koje ne osigurava uništenje nametnika, poput hladnog mariniranja što predstavlja veliku opasnost po zdravlje ljudi. Zakonski akti nalažu kako postupati s proizvodima ribarstva odmah po ulovu i tijekom prerade što smanjuje kasnije moguće fatalne posljedice. Tradicionalne recepture koje se pripremaju u ugostiteljstvu ili kod kuće, a tijekom kojih se zakonske odredbe ne provode mogu dovesti do prodiranja ličinki trećeg stadija ovog oblića kroz zid probavnog sustava čovjeka te svojim prisustvom izazvati patološke učinke kod ljudi i izazvati bolest koja se naziva se anisakijaza.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Splitu Sveučilišni odjel za stručne studije

Profili:

Avatar Url Vida Šimat (mentor)


Citiraj ovu publikaciju

Radelić, Dilajla
PREŽIVLJAVANJE NAMETNIKA ANISAKIS SPP. U PROIZVODIMA RIBARSTVA I MOGUĆE IMPLIKACIJE NA ZDRAVLJE LJUDI, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split
Radelić, D. (2020) 'PREŽIVLJAVANJE NAMETNIKA ANISAKIS SPP. U PROIZVODIMA RIBARSTVA I MOGUĆE IMPLIKACIJE NA ZDRAVLJE LJUDI', diplomski rad, preddiplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Radeli\'{c}, D.}, year = {2020}, pages = {19}, keywords = {Anisakis spp, nametnici, sigurnost proizvoda ribarstva, anisakijaza}, title = {PRE\v{Z}IVLJAVANJE NAMETNIKA ANISAKIS SPP. U PROIZVODIMA RIBARSTVA I MOGU\'{C}E IMPLIKACIJE NA ZDRAVLJE LJUDI}, keyword = {Anisakis spp, nametnici, sigurnost proizvoda ribarstva, anisakijaza}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Radeli\'{c}, D.}, year = {2020}, pages = {19}, keywords = {Anisakis spp., parasites, safety of seafood, anisakiasis}, title = {SURVIVAL OF ANISAKIS SPP. PARASITE IN SEAFOOD PRODUCTS AND POSSIBLE IMPLICATIONS ON HUMAN HEALTH}, keyword = {Anisakis spp., parasites, safety of seafood, anisakiasis}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font