Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1095266

UTJECAJ RAZLIČITIH METODA I PARAMETARA EKSTRAKCIJE NA FENOLNI PROFIL I ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST BOROVICE (Juniperus communis L.)


Botić, Vikrotija
UTJECAJ RAZLIČITIH METODA I PARAMETARA EKSTRAKCIJE NA FENOLNI PROFIL I ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST BOROVICE (Juniperus communis L.), 2020., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 1095266 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ RAZLIČITIH METODA I PARAMETARA EKSTRAKCIJE NA FENOLNI PROFIL I ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST BOROVICE (Juniperus communis L.)
(THE EFFECT OF DIFFERENT EXTRACTION METHODS AND PARAMETERS ON THE PHENOLIC PROFILE AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF COMMON JUNIPER (Juniperus communis L.))

Autori
Botić, Vikrotija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
29.10

Godina
2020

Stranica
46

Mentor
Skroza, Danijela

Neposredni voditelj
Šimat, Vida

Ključne riječi
borovica, fenolni profil, antioksidacijska aktivnost, FRAP, ORAC DPPH
(Juniperus communis L., phenolic profile, antioxidant activity, FRAP, ORAC, DPPH)

Sažetak
Borovica (Juniperus communis L.) je zimzeleni, bodljikavi grm iz porodice čempresovki (Cupressaceae) koja raste na području Europe, Azije, Sjeverne Afrike i Sjeverne Amerike. Od davnina se koristi u tradicionalnoj medicini, a u zadnje vrijeme je sve češće predmet brojnih istraživanja zbog dobrog kemijskog sastava i biološke aktivnosti. U ovom radu ispitana je primjena različitih metoda ekstrakcije (ultrazvučna-UZV i mikrovalna-MAE), kao i otapala (voda i 50%-tni etanol), na prinos ukupnih fenola u ekstraktima crvenih i zelenih plodova borovice te iglica borovice. Udio ukupnih fenola određen je spektrofotometrijskom Folin-Ciocalteu metodom. U cilju ispitivanja antioksidacijske aktivnosti korištene su tri metode: FRAP (engl.Ferric-reducing antioxidant power), ORAC (engl.Oxygen radical absorbing capacity) i DPPH (engl.2, 2, -Diphenyl-1-picrylhydrazyl assay). Svi ispitivani uzorci pokazuju izrazito dobru antioksidacijsku aktivnost i bogat udio ukupnih fenola. Kao najbolje ekstrakcijsko otapalo pokazao se etanol jer su etanolni ekstrakti davali veći udio fenola i bolju antioksidacijsku aktivnost u odnosu na vodu. Uspoređujući UZV i MAE ekstrakciju može se zaključiti da je MAE bolji izbor jer većinom daje bolje rezultate za kraće vrijeme provedbe ekstrakcije. Rezultati dobiveni FRAP, ORAC i DPPH metodama ukazuju da MAE etanolni ekstrakt iglice borovice pokazuje najjaču antioksidacijsku aktivnost što je u korelaciji sa sadržajem ukupnih fenola, slijede ekstrakti zelene borovice i na kraju kao ekstrakti s najslabijom antioksidacijskom aktivnošću i najmanjom količinom fenola pokazali su se ekstrakti crvene borovice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Vida Šimat (mentor)

Avatar Url Danijela Skroza (mentor)


Citiraj ovu publikaciju

Botić, Vikrotija
UTJECAJ RAZLIČITIH METODA I PARAMETARA EKSTRAKCIJE NA FENOLNI PROFIL I ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST BOROVICE (Juniperus communis L.), 2020., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Botić, V. (2020) 'UTJECAJ RAZLIČITIH METODA I PARAMETARA EKSTRAKCIJE NA FENOLNI PROFIL I ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST BOROVICE (Juniperus communis L.)', diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Boti\'{c}, V.}, year = {2020}, pages = {46}, keywords = {borovica, fenolni profil, antioksidacijska aktivnost, FRAP, ORAC DPPH}, title = {UTJECAJ RAZLI\v{C}ITIH METODA I PARAMETARA EKSTRAKCIJE NA FENOLNI PROFIL I ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST BOROVICE (Juniperus communis L.)}, keyword = {borovica, fenolni profil, antioksidacijska aktivnost, FRAP, ORAC DPPH}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Boti\'{c}, V.}, year = {2020}, pages = {46}, keywords = {Juniperus communis L., phenolic profile, antioxidant activity, FRAP, ORAC, DPPH}, title = {THE EFFECT OF DIFFERENT EXTRACTION METHODS AND PARAMETERS ON THE PHENOLIC PROFILE AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF COMMON JUNIPER (Juniperus communis L.)}, keyword = {Juniperus communis L., phenolic profile, antioxidant activity, FRAP, ORAC, DPPH}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font