Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA LJEKOVITOG BILJA (CROSBI ID 437334)

Ocjenski rad | diplomski rad

Smoljo, Marina ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA LJEKOVITOG BILJA / Skroza, Danijela (mentor); Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2020

Podaci o odgovornosti

Smoljo, Marina

Skroza, Danijela

hrvatski

ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA LJEKOVITOG BILJA

Zabrinutost potrošača o štetnosti sintetskih aditiva sve više utječe na primjenu prirodnih aditiva koji jednako dobro mogu osigurati sigurnu i kvalitetnu hranu. Interes za mogućom primjenom prirodnih dodataka u hrani, bilo da se spriječi rast patogena koji se prenose hranom ili da se odgodi njeno oksidativno kvarenje, sve je veći. Mnoga istraživanja ukazuju na činjenicu da biljni ekstrakti zahvaljujući fenolnim spojevima, posjeduju dobra antioksidacijska svojstva. Za određivanje aktivnosti nekog uzorka, koriste se različite metode temeljene na različitim mehanizmima djelovanja. U cilju određivanja antioksidacijskog kapaciteta vodenih ekstrakata ljekovitog bilja kadulje, klinčića, lovora, masline i ružmarina korištene su tri antioksidacijske metode: FRAP (engl. Ferric Reducing Antioxidant Power), DPPH (engl. 2, 2-diphenyl-1-picrylhidrazyl assay) i ORAC (engl. Oxygen Radical Absorbing Capacity) metoda. Rezultati antioksidacijske aktivnosti određene DPPH metodom ukazuju na izuzetno dobru redukcijsku sposobnost svih testiranih ekstrakata ljekovitog bilja. ORAC i DPPH metodom ekstrakt masline imao je najveću antioksidacijsku aktivnost, a FRAP metodom ekstrakt klinčića. Obzirom na udio ukupnih fenola i antioksidacijski potencijal može se zaključiti da se ekstrakt klinčića pokazao kao najbolji, no i ostali testirani ekstrakti pokazuju izniman antioksidacijski potencijal i mogućnost primjene u prehrambenoj industriji kao zamjena za sintetske aditive.

antioksidacijska aktivnost, ljekovito bilje, FRAP, DPPH, ORAC

nije evidentirano

engleski

ANTIOXIDANT PROPERTIES OF HERBS

nije evidentirano

antioxidant activity, herbs, FRAP, DPPH, ORAC

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

21.10.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija