Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

FENOLNI SASTAV I ANTIOKSIDACIJSKI UČINAK SOKA OD VIŠNJE (CROSBI ID 437332)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

GABRIJELA MATELJAK FENOLNI SASTAV I ANTIOKSIDACIJSKI UČINAK SOKA OD VIŠNJE / Skroza, Danijela (mentor); Čagalj, Martina (neposredni voditelj). Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2020

Podaci o odgovornosti

GABRIJELA MATELJAK

Skroza, Danijela

Čagalj, Martina

hrvatski

FENOLNI SASTAV I ANTIOKSIDACIJSKI UČINAK SOKA OD VIŠNJE

Zbog velike prehrambene vrijednosti i bogatog udjela bioaktivnih komponenti koje pozitivno utječu na zdravlje i održavaju normalno funkcioniranje organizma, voće čini sastavni dio ljudske prehrane. Među brojnim vrstama voća posebno se izdvaja višnja, voće poznato po velikoj količini antioksidansa. Jedna od najpoznatijih sorti višnje u Dalmaciji je višnja Maraska koja ima visoku nutritivnu vrijednost i dobar biološki učinka na ljudsko zdravlje. U ovom radu ispitan je fenolni sastav i antioksidacijska aktivnost matičnog soka višnje Maraske i soka s dodatkom konoplje. Određivani su slijedeći parametri: boja soka, ukupni fenoli, flavonoidi i neflavonoidi (Folin-Ciocalteu metodom), antocijani (metodom izbjeljivanja s bisulfitom) te antioksidacijska aktivnost (metodom određivanja redukcijske aktivnosti - FRAP i sposobnost hvatanja molekula slobodnog radikala 2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil - DPPH). Dodatak ekstrakta industrijske konoplje u soka od višnje nije značajno utjecao na poboljšanje antioksidacijske aktivnosti kao ni na fenolni sastav matičnog soka. Rezultati ukazuju na veći udio ukupnih fenola (5630, 56 mg GAE/L) i antocijana (2858.33 mg cijanidina/L) u čistom matičnom soku u odnosu na sok s dodatkom konoplje (5486, 11 mg GAE/L ukupnih fenola i 2352.58 mg cijanidina/L). Redukcijska snaga čistog soka bila je znatno veća, dok je sok s dodatkom konoplje pokazao neznatno bolju sposobnost hvatanja radikala. Dobiveni rezultati ukazuju na bogat fenolni sastav i antioksidacijski potencijal matičnog soka višnje Maraske bez dodataka i s dodatkom konoplje.

višnja, ukupni fenoli, antioksidacijska aktivnost

nije evidentirano

engleski

PHENOLIC COMPOSITION AND ANTIOXIDANT EFFECT OF SOUR CHERRY JUICE

nije evidentirano

sour cherry, total phenolics, antioxidant activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

26

28.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija