ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA ZAČINSKOG BILJA (CROSBI ID 437331)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Crnjac, Anita
Skroza, Danijela
hrvatski
ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA ZAČINSKOG BILJA
Pod utjecajem različitih čimbenika u organizmu se stvaraju štetni slobodni radikali, koji predstavljaju stalnu prijetnju ljudskom organizmu. Kako bi se obranio od istih organizam u normalnom fiziološkom stanju proizvodi antioksidanse, molekule sposobne da spriječe oksidaciju drugih molekula. Brojnim istraživanjima pokazalo se da različite vrste začinskog bilja imaju značajna antioksidacijska svojstva u borbi protiv slobodnih radikala i pozitivan učinak na ljudsko zdravlje. Za određivanje antioksidacijske sposobnosti nekog uzorka koriste se različite metode zasnivane na različitim mehanizmima djelovanja na određenu vrstu slobodnih radikala. U cilju određivanja antioksidacijskog kapaciteta uzoraka u ovom radu su korištene ORAC (engl. Oxygen Radical Absorbance Capacity), DPPH (engl. 2, 2-diphenyl-1-picryl-hidrazyl-hydrate) i FRAP (engl. Ferric Reducing Antioxidant Power) metode. Analizirani su ekstrakti češnjaka, peršina, limuna, celera, selena, komorača, papra crnog, papra zelenog, kurkume, nusproizvoda kurkume, luka žutog te luka ljubičastog. Najslabiju antioksidacijsku aktivnost ORAC metodom pokazao je ekstrakt komorača, DPPH metodom ekstrakt celera, dok je kod FRAP metode najmanju aktivnost pokazao češnjak. Ostali dobiveni rezultati ukazuju na dobra antioksidacijska svojstva nekoliko začinskih biljaka od kojih se posebno ističe crni papar koji je pokazao znatno najbolju aktivnost korištenjem svih metoda.
začinsko bilje, antioksidacijska aktivnost, ORAC, FRAP, DPPH
nije evidentirano
engleski
ANTIOXIDANT PROPERTIES OF SPICES
nije evidentirano
spices, antioxidant activity, ORAC, FRAP, DPPH
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
13.10.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split