Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA ZAČINSKOG BILJA (CROSBI ID 437331)

Ocjenski rad | diplomski rad

Crnjac, Anita ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA ZAČINSKOG BILJA / Skroza, Danijela (mentor); Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2020

Podaci o odgovornosti

Crnjac, Anita

Skroza, Danijela

hrvatski

ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA ZAČINSKOG BILJA

Pod utjecajem različitih čimbenika u organizmu se stvaraju štetni slobodni radikali, koji predstavljaju stalnu prijetnju ljudskom organizmu. Kako bi se obranio od istih organizam u normalnom fiziološkom stanju proizvodi antioksidanse, molekule sposobne da spriječe oksidaciju drugih molekula. Brojnim istraživanjima pokazalo se da različite vrste začinskog bilja imaju značajna antioksidacijska svojstva u borbi protiv slobodnih radikala i pozitivan učinak na ljudsko zdravlje. Za određivanje antioksidacijske sposobnosti nekog uzorka koriste se različite metode zasnivane na različitim mehanizmima djelovanja na određenu vrstu slobodnih radikala. U cilju određivanja antioksidacijskog kapaciteta uzoraka u ovom radu su korištene ORAC (engl. Oxygen Radical Absorbance Capacity), DPPH (engl. 2, 2-diphenyl-1-picryl-hidrazyl-hydrate) i FRAP (engl. Ferric Reducing Antioxidant Power) metode. Analizirani su ekstrakti češnjaka, peršina, limuna, celera, selena, komorača, papra crnog, papra zelenog, kurkume, nusproizvoda kurkume, luka žutog te luka ljubičastog. Najslabiju antioksidacijsku aktivnost ORAC metodom pokazao je ekstrakt komorača, DPPH metodom ekstrakt celera, dok je kod FRAP metode najmanju aktivnost pokazao češnjak. Ostali dobiveni rezultati ukazuju na dobra antioksidacijska svojstva nekoliko začinskih biljaka od kojih se posebno ističe crni papar koji je pokazao znatno najbolju aktivnost korištenjem svih metoda.

začinsko bilje, antioksidacijska aktivnost, ORAC, FRAP, DPPH

nije evidentirano

engleski

ANTIOXIDANT PROPERTIES OF SPICES

nije evidentirano

spices, antioxidant activity, ORAC, FRAP, DPPH

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

13.10.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija