Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

ANTIMIKROBNA AKTIVNOST VINA NA PATOGENE UZROČNIKE KVARENJA HRANE (CROSBI ID 437329)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

ANĐELA DUGANDŽIĆ ANTIMIKROBNA AKTIVNOST VINA NA PATOGENE UZROČNIKE KVARENJA HRANE / Skroza, Danijela (mentor); Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2018

Podaci o odgovornosti

ANĐELA DUGANDŽIĆ

Skroza, Danijela

hrvatski

ANTIMIKROBNA AKTIVNOST VINA NA PATOGENE UZROČNIKE KVARENJA HRANE

Rezultati brojnih studija i istraživanja pokazuju kako konzumacija umjerenih količina vina ima povoljan učinak za ljudsko zdravlje. Glavne komponente vina su voda, etanol, glicerol, organske kiseline i fenolni spojevi. Upravo zbog ovakvog kemijskog sastava dokazano je kako vino ima antimikrobne učinke prema nizu patogena koji mogu uzrokovati kvarenje hrane. Zajedno sa alkoholom, fenolni spojevi se smatraju najzaslužnijima za takva svojstva vina. Zbog specifičnog kemijskog sastava i bioloških svojstava u ovom radu je ispitana antimikrobna aktivnost vina na patogene uzročnike kvarenja hrane. Analiza je provedena na dva crna i tri bijela vina vinarija Volarević (Metković) i Krauthaker (Kutjevo), i to prema Gram pozitivnim (Staphylococcus aureus, Enterococcus feacelis i Listeria monocytogenes) i Gram negativnim (Salmonella enterica i Escherichia coli) bakterijama. Analize su provedene korištenjem tri različite metode: metodom određivanja minimalne inhibitorne koncentracije (MIC), metodom difuzije u jažicama (engl. Well diffusion method) i disk difuzijskom metodom. Dobiveni rezultati ukazuju na bolju antimikrobnu aktivnost vina određenu MIC metodom prema Gram pozitivnim bakterijskim vrstama u odnosu na Gram negativne. Najniže MIC vrijednosti pokazali su Plavac mali standardni prema S. aureus i Graševina standardna prema L. monocytogenes, dok disk difuzijskom metodom nije dokazan inhibitorni učinak vina. Najbolji inhibitorni učinak određen metodom difuzije u jažicama pokazao je Plavac mali standardni i to prema S. aureus i E. coli.

vino, fenolni spojevi, resveratrol, antioksidansi, antimikrobna aktivnost

nije evidentirano

engleski

ANTIMICROBIAL ACTIVITY OF WINE AGAINST FOOD BORNE PATHOGENS

nije evidentirano

wine, phenolic compounds, resveratrol, antioxidants, antimicrobial activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

34

17.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Pravo, Prehrambena tehnologija