Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Nusproizvodi vinske industrije u hranidbi ovaca i koza (CROSBI ID 697020)

Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad

Antunović, Zvonko ; Novoselec, Josip ; Klir Šalavardić Željka Nusproizvodi vinske industrije u hranidbi ovaca i koza // Zbornik 22. savjetovanja uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj. 2020. str. 53-63

Podaci o odgovornosti

Antunović, Zvonko ; Novoselec, Josip ; Klir Šalavardić Željka

hrvatski

Nusproizvodi vinske industrije u hranidbi ovaca i koza

Razvitkom prehrambeno-prerađivačkih industrija značajno se je povećala ponuda različitih nusproizvoda biljnog podrijetla koji nisu zanimljivi za uporabu u hranidbenom lancu humane populacije, ali se njihova uporaba potiče u animalnoj proizvodnji, osobito u oskudnim hranidbenim godinama. Od nusproizvoda vinske industrije najveće su količine ali i najveća se pozornost poklanja komini grožđa (trop grožđa), a manje sjemenkama grožđa, pogači od sjemenki grožđa i ekstraktu sjemenki grožđa. Već stoljećima mali preživači u Republici Hrvatskoj, a osobito ovce, žive u skladu s vinovom lozom. Stoga je cilj ovoga rada prikazati mogu li se i kako nusproizvodi vinske industrije koristiti u hranidbi ovaca i koza. Tijekom proizvodnje vina dobiju se različiti nusproizvodi koji se često smatraju otpadom, ali se mogu i dalje, s manje ili više uspjeha, iskoristiti. Najviše se dobiva komine/tropa grožđa, a znatno manje sjemenki grožđa te vinskog taloga koji se najčešće odlažu na tla oko samih vinograda što ima za posljedicu narušavanja kvalitete tala. Nusproizvode vinske industrije moguće je koristiti i u hranidbi životinja, osobito preživača, pa tako i ovaca i koza. Istraživanja o korištenju nusproizvoda vinske industrije u hranidbi ovaca i koza ukazuju da ih je moguće koristiti i to u količini za kominu grožđa oko 10-20% u suhoj tvari obroka, a sjemenki grožđa do 10%, dok je dodatak ekstrakta grožđa preporučen u količini 50 mg/kg. Prednost korištenja navedenih nusproizvoda vinske industrije u hranidbi ogleda se i u pozitivnom učinku fenolnih spojeva na same životinje, osobito u vrlo zahtjevnim i stresnim proizvodnim fazama (laktacija, visoka gravidnost, odbiće mladunčadi), kada pojačavaju antioksidativni učinak te dovode do smanjenja troškova potrebnih za njihovo zbrinjavanje i možebitno nesmetano uklanjanje.

nusproizvodi ; vinska industrija ; ovce ; koze

nije evidentirano

engleski

By-products of wine industry in the feeding of sheep and goats

nije evidentirano

by-products ; wine industry ; sheep ; goats

nije evidentirano

Podaci o prilogu

53-63.

2020.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik 22. savjetovanja uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj

Podaci o skupu

22. savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj i 21. izložba hrvatskih ovčjih i kozjih sireva

predavanje

25.11.2020-25.11.2020

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)