Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Ekstrakti začinskog i ljekovitog bilja kao prirodni inhibitori polifenol oksidaza (CROSBI ID 437149)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Bulaš, Natalia Ekstrakti začinskog i ljekovitog bilja kao prirodni inhibitori polifenol oksidaza / Generalić Mekinić. Ivana (mentor); Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2020

Podaci o odgovornosti

Bulaš, Natalia

Generalić Mekinić. Ivana

hrvatski

Ekstrakti začinskog i ljekovitog bilja kao prirodni inhibitori polifenol oksidaza

Hrana je izrazito kvarljiv medij, a jedno od najvažnijih vrsta kvarenja je ono uzrokovano enzimima, osobito polifenol oksidazama. Voće i povrće obiluje ovim enzimima i fenolnim spojevima, a oštećenjem biljnog tkiva dolazi do pucanja stanica pri čemu se oslobađaju polifenol oksidaze koje potom dolaze u doticaj sa supstratom-fenolima što se očituje pojavom posmeđivanja. U svrhu sprječavanja posmeđivanja primjenjuju se brojne tehnike konzerviranja, a posebno je atraktivna i uporaba prirodnih dodataka. U ovom radu ispitano je inhibicijsko djelovanje ekstrakata začinskog i ljekovitog bilja na polifenol oksidazu iz jabuke. Dobiveni rezultati su pokazali da su, između testiranih ekstrakata, samo ekstrakti masline, kurkume i češnjaka učinkovito inhibirali polifenol oksidazu i spriječili posmeđivanje.

biljni ekstrakti ; enzimsko kvarenje ; polifenol oksidaza ; inhibitori posmeđivanja

nije evidentirano

engleski

Spice and her extracts as natural inhibitors of polyphenol oxidases

nije evidentirano

herbal extracts ; enzymatic spoilage ; polyphenol oxidase ; inhibitors of enzymatic browning

nije evidentirano

Podaci o izdanju

28

09.06.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija