Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1093480

Suvremene metode detekcije patvorenog meda


Šubarić, Domagoj; Jozinović, Antun; Rastija, Vesna; Lončarić, Ante
Suvremene metode detekcije patvorenog meda // Zbornik sažetaka i radova sa petog kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima - sa međunarodnim učešćem - Pčelarstvo i pčelinji proizvodi / Jašić, Midhat ; Ačkar, Đurđica (ur.).
Tuzla, 2020. str. 26-27 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1093480 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Suvremene metode detekcije patvorenog meda
(Modern methods in adulterated honey detection)

Autori
Šubarić, Domagoj ; Jozinović, Antun ; Rastija, Vesna ; Lončarić, Ante

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka i radova sa petog kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima - sa međunarodnim učešćem - Pčelarstvo i pčelinji proizvodi / Jašić, Midhat ; Ačkar, Đurđica - Tuzla, 2020, 26-27

Skup
5. kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima s međunarodnim učešćem Pčelarstvo i pčelinji proizvodi

Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 20-21.11.2020

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
med ; patvorenje ; melisopalinologija ; instrumentalna kemijska analiza
(honey ; adulteration ; melisopalinology ; instrumental chemical analysis)

Sažetak
Med je jedna od najdragocjenijih prirodnih namirnica koja je u ljudskoj svakodnevici prisutna još od mezolitika. Razvijanjem svijesti o brojnim zdravstvenim benefitima te naglim razvojem apiterapije, med je postao namirnica izbora u prevenciji zdravstvenih problema i poboljšanju imunoloških funkcija ljudskog organizma. Procjenjuje se kako će do 2025. godine tržište proizvodnje i prodaje meda težiti nešto više od 10 milijardi USD. Med je trenutačno treća najpatvorenija prehrambena namirnica na svijetu te se procjenjuje kako je 30-35% ukupnog meda na tržištu na neki način krivotvoreno. Korištenje različitih sirupa, prije svega onih visokog sadržaja fruktoze te lažno deklariranje meda često su korištene metode patvorenja koje dovode do rušenja cijena prirodnog meda ugrožavajući tržište i male proizvođače te konačno i krajnje potrošače. Detekcija te prevencija patvorenog meda na tržištu područje je interesa brojnih laboratorija s akreditiranim metodama analize meda. Značajni napretci na području umjetne inteligencije te instrumentalne detekcije omogućuju poboljšanje detekcije patvorenog meda. Ovaj rad pruža pregled u moderne i modificirane melisopalinološke, instrumentalne i klasične kemijske metode analize meda u svrhu detekcije patvorenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Kemijsko inženjerstvo, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju

Šubarić, Domagoj; Jozinović, Antun; Rastija, Vesna; Lončarić, Ante
Suvremene metode detekcije patvorenog meda // Zbornik sažetaka i radova sa petog kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima - sa međunarodnim učešćem - Pčelarstvo i pčelinji proizvodi / Jašić, Midhat ; Ačkar, Đurđica (ur.).
Tuzla, 2020. str. 26-27 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Šubarić, D., Jozinović, A., Rastija, V. & Lončarić, A. (2020) Suvremene metode detekcije patvorenog meda. U: Jašić, M. & Ačkar, Đ. (ur.)Zbornik sažetaka i radova sa petog kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima - sa međunarodnim učešćem - Pčelarstvo i pčelinji proizvodi.
@article{article, year = {2020}, pages = {26-27}, keywords = {med, patvorenje, melisopalinologija, instrumentalna kemijska analiza}, title = {Suvremene metode detekcije patvorenog meda}, keyword = {med, patvorenje, melisopalinologija, instrumentalna kemijska analiza}, publisherplace = {Tuzla, Bosna i Hercegovina} }
@article{article, year = {2020}, pages = {26-27}, keywords = {honey, adulteration, melisopalinology, instrumental chemical analysis}, title = {Modern methods in adulterated honey detection}, keyword = {honey, adulteration, melisopalinology, instrumental chemical analysis}, publisherplace = {Tuzla, Bosna i Hercegovina} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font