Utjecaj dodatka vode u procesu ekstrakcije na prinos i fenolni sastav djevičanskog maslinovog ulja sorte Leccino (CROSBI ID 696664)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Novoselić, Anja ; Klisović, Dora ; Lukić, Marina ; Horvat, Ivana ; Lukić, Igor ; Brkić Bubola, Karolina
hrvatski
Utjecaj dodatka vode u procesu ekstrakcije na prinos i fenolni sastav djevičanskog maslinovog ulja sorte Leccino
Klimatske promjene imaju značajan utjecaj na količinu oborina što utječe na gubitak vlažnosti tla, a samim time i na gubitak udjela vode u plodu masline. Gubitak vode u plodu može dovesti do pojave suhog tijesta masline tijekom proizvodnje ulja, što otežava ekstrakciju ulja i može dovesti do gubitka u prinosu maslinovog ulja. Stoga je cilj ovog istraživanja bio ispitati utjecaj dodatka vode (40 mL) u tijesto maslina (800 g) tijekom proizvodnje ulja sorte Leccino u laboratorijskim uvjetima na proizvodne parametre (prinos ulja i indeks ekstraktabilnosti) i na sastav fenolnih spojeva određenih HPLC-DAD analizom. Dodatak vode u tijesto maslina tijekom procesa malaksacije nije imao značajan utjecaj na prinos i indeks ekstraktabilnosti ulja. Međutim, dodatak vode imao je utjecaj na povišenje koncentracije najzastupljenijeg sekoiridoida 3, 4-DHPEA-EDA što je utjecalo na povišenje koncentracije ukupnih sekoiridoida, iako se koncentracija pojedinih sekoiridoida (oleuropein i ligstrozid aglikoni (izomeri I i II), oleuropein aglikon (izomer II)) snizila. Dodatak vode tijekom malaksacije uzrokovao je i porast koncentracije ukupnih flavonoida, dok se koncentracija ukupnih jednostavnih fenola snizila. Dobiveni rezultati pokazali su da, iako dodatak vode tijekom malaksacije nije imao značajan utjecaj na prinos ulja i indeks ekstraktabilnosti ulja sorte Leccino, nastale promjene fenolnog profila ulja ukazuju na mogućnost povećanja oksidativne stabilnosti ulja, što bi kao posljedicu moglo imati produljenje njegovog roka trajnosti. Ovaj rad dijelom financira Hrvatska zaklada za znanost u sklopu realizacije projekata DOK-2018-09-2293 i projekta DOK2018-01-4693, koji je sufinanciran i od strane Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Maslinovo ulje ; dodatak vode ; malaksacija ; prinos ulja ; fenolni spojevi
nije evidentirano
engleski
Influence of water addition in the extraction process on oil yield and phenolic composition of Leccino cultivar virgin olive oil
nije evidentirano
Olive oil ; water addition ; malaxation ; oil yield ; phenolic compounds
nije evidentirano
Podaci o prilogu
66-67.
2020.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Održivi razvoj poljoprivrede i turizma u kontekstu klimatskih promjena
Podaci o skupu
Znanstveni skup: Održivi razvoj poljoprivrede i turizma u kontekstu klimatskih promjena
poster
12.11.2020-12.11.2020
Poreč, Hrvatska