Kumarin u nekim namirnicama koje sadrže cimet – ekstrakcija i određivanje HPLC metodom (CROSBI ID 436880)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Mihajlović ; Lovro
Molnar, Maja
Jakovljević, Martina
hrvatski
Kumarin u nekim namirnicama koje sadrže cimet – ekstrakcija i određivanje HPLC metodom
Cimet, kao začin te kao dodatak različitim grupama namirnica kao što su pahuljice za doručak, čajevi te pekarski proizvodi predstavlja važan dio prehrane. Cimet u svom sastavu, između brojnih bioaktivnih komponenti, sadržava i važan aktivni spoj kumarin. Za kumarin brojna istraživanja pokazuju kako ima povoljan zdravstveni učinak na organizam u optimalnoj koncentraciji, no povećana dugoročna konzumacija može dovesti do nepovoljnih utjecaja na zdravlje. U ovom završnom radu istraživala se koncentracija kumarina u deset različitih namirnica koje se nalaze na hrvatskom tržištu, uključujući mljevene začine i čajeve. Također, analizirani se različiti parametri ekstrakcije u svrhu pronalaska najbolje metode ekstrakcije kumarina iz cimeta i proizvoda koji sadrže cimet.
cimet ; kumarin ; ekstrakcija ; HPLC
nije evidentirano
engleski
Coumarin in Cinnamon Containing Food – Extraction and HPLC Determination DETERMINATION
nije evidentirano
cinnamon ; coumarin ; extraction ; HPLC
nije evidentirano
Podaci o izdanju
29
14.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju
Osijek