Utjecaj dodatka kakaove ljuske na svojstva mliječne čokolade (CROSBI ID 436857)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Milošević, Ines
Šubarić, Drago ; Flanjak, Ivana
Barišić, Veronika
hrvatski
Utjecaj dodatka kakaove ljuske na svojstva mliječne čokolade
Cilj ovog diplomskog rada bio je odrediti kakav utjecaj će imati dodatak kakaove ljuske na svojstva mliječne čokolade. Čokolade su proizvedene u laboratorijskom kugličnom mlinu uz dodatak netretirane i tretirane kakaove ljuske u udjelima od 2, 5 % i 5 %. Kakaova ljuska tretirana je visokonaponskim električnim pražnjenjem 15 minuta na frekvenciji 40 Hz i u koncentraciji ljuske od 3 %. Nakon procesa miješanja u kugličnom mlinu čokolade su ručno temperirane, oblikovane i ohlađene. Nakon proizvodnje određeni su sljedeći parametri: boja, tekstura, veličina čestica i viskoznost. Istraživanjem je utvrđeno da je dodatkom kakaove ljuske došlo do promjena na čokoladama, odnosno došlo je do potamnjivanja čokolada, povećanja tvrdoće, plastične viskoznosti i granice tečenja. Također veličina čestica se povećala, a ukupna površina čestica smanjila se dodatkom kakaove ljuske.
mliječna čokolada ; kakaova ljuska ; visokonaponsko električno pražnjenje
nije evidentirano
engleski
Effect of Addition of Cocoa Shell on Properties of Milk Chocolate
nije evidentirano
milk chocolate ; cocoa shell ; high voltage electrical discharge
nije evidentirano
Podaci o izdanju
42
23.11.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek