Barijerni ambalažni materijali za pakiranje mesa i mesnih prerađevina (CROSBI ID 285897)
Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni) | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Galić, Kata
hrvatski
Barijerni ambalažni materijali za pakiranje mesa i mesnih prerađevina
Jedan od važnijih kriterija pri odabiru ambalažnog materijala su njegova barijerna svojstva koja podrazumijevaju propusnost materijala prema plinovima (poput O2, CO2, i N2), vodenoj pari, aromama i svjetlu. Ovo su ujedno i čimbenici o kojima ovisi kvaliteta i trajnost upakiranog proizvoda. Tradicionalni materijali (staklo, metal) kao i višeslojni fleksibilni ambalažni materijali (laminati) osiguravaju odgovarajuću barijeru prema kisiku. Međutim, postoje i velike razlike između različitih ambalažnih materijala. Tako npr. limenke i staklenke su nepropusne za plinove, mirise i vodenu paru, dok plastični ambalažni materijali posjeduju različiti stupanj zaštite od propusnosti navedenih čimbenika.
ambalaža, pakiranje, meso, mesne prerađevine
nije evidentirano
engleski
Barrier materials for meat and meat products packaging
nije evidentirano
meat, meat products packaging
nije evidentirano