Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Barijerni ambalažni materijali za pakiranje mesa i mesnih prerađevina (CROSBI ID 285897)

Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni) | domaća recenzija

Galić, Kata Barijerni ambalažni materijali za pakiranje mesa i mesnih prerađevina // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 2 (2020), 22; 104-107

Podaci o odgovornosti

Galić, Kata

hrvatski

Barijerni ambalažni materijali za pakiranje mesa i mesnih prerađevina

Jedan od važnijih kriterija pri odabiru ambalažnog materijala su njegova barijerna svojstva koja podrazumijevaju propusnost materijala prema plinovima (poput O2, CO2, i N2), vodenoj pari, aromama i svjetlu. Ovo su ujedno i čimbenici o kojima ovisi kvaliteta i trajnost upakiranog proizvoda. Tradicionalni materijali (staklo, metal) kao i višeslojni fleksibilni ambalažni materijali (laminati) osiguravaju odgovarajuću barijeru prema kisiku. Međutim, postoje i velike razlike između različitih ambalažnih materijala. Tako npr. limenke i staklenke su nepropusne za plinove, mirise i vodenu paru, dok plastični ambalažni materijali posjeduju različiti stupanj zaštite od propusnosti navedenih čimbenika.

ambalaža, pakiranje, meso, mesne prerađevine

nije evidentirano

engleski

Barrier materials for meat and meat products packaging

nije evidentirano

meat, meat products packaging

nije evidentirano

Podaci o izdanju

2 (22)

2020.

104-107

objavljeno

1332-0025

1848-8323

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija