Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Analiza limitirajućih faktora u proizvodnji šećerne repe u Hrvatskoj (CROSBI ID 436751)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Šokić, Krešimir Analiza limitirajućih faktora u proizvodnji šećerne repe u Hrvatskoj / Pospišil, Milan (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2020

Podaci o odgovornosti

Šokić, Krešimir

Pospišil, Milan

hrvatski

Analiza limitirajućih faktora u proizvodnji šećerne repe u Hrvatskoj

U radu su opisani stanje u proizvodnji šećerne repe u Hrvatskoj i problemi koji prate ovu proizvodnju te predložena moguća rješenja. U posljednjem petogodišnjem razdoblju (2015. – 2019.) prema podacima Državnog zavoda za statistiku proizvedeno je 941.331 tona šećerne repe, uz prosječan prinos korijena od 62, 54 t/ha. U usporedbi s ostalim državama Europske Unije površina i proizvodnja šećerne repe u Hrvatskoj opada, a prinosi blago rastu. Padom cijene šećerne repe i ukidanjem proizvodnih kvota u EU, došlo je do smanjenja interesa proizvođača za sjetvu šećerne repe u nas. Zbog neopravdane specijalizacije pojedinih tvrtki i OPG-a u nekim područjima došlo je do ograničavanja proizvodnih područja pa se repa uzgaja na suženom području uglavnom istih proizvođača. Osnovni problem u uzgoju šećerne repe je smanjenje površina i variranje prosječnih prinosa uslijed različitih nepogoda, ali i ekonomskih pokazatelja i agrarne politike. Osnovni čimbenici koji neposredno utječu na proizvodnju šećerne repe su: variranje otkupne cijene, visoki proizvodni troškovi, propusti u tehnologiji proizvodnje, smanjenje broja pripravaka u zaštiti šećerne repe, rezistentnost korova, štetnika i biljnih bolesti, nepovoljni vremenski uvjeti te narušeno povjerenje između proizvođača i kupca. Moguća rješenja za navedene izazove treba tražiti u dodatnim potporama za šećernu repu, stabilizaciji otkupne cijene, smanjenju troškova repromaterijala, stalnoj edukaciji proizvođača i vođenju tehnologije proizvodnje šećerne repe prema pravilima struke te kontinuiranom ulaganju u novu mehanizaciju i sustave za navodnjavanje.

šećerna repa, stanje, problemi u proizvodnji

nije evidentirano

engleski

Analysis of limiting factors in sugar beet production in Croatia

nije evidentirano

sugar beet, condition, production problems

nije evidentirano

Podaci o izdanju

43

18.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano