Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj temperature i vremena miješanja te vremena skladištenja na oksidacijsku stabilnost maslinova ulja dobivenog iz plodova maslina sorte Oblica (CROSBI ID 436659)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Matea Šušnjara Utjecaj temperature i vremena miješanja te vremena skladištenja na oksidacijsku stabilnost maslinova ulja dobivenog iz plodova maslina sorte Oblica / Renato Stipišić (mentor); Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2017

Podaci o odgovornosti

Matea Šušnjara

Renato Stipišić

hrvatski

Utjecaj temperature i vremena miješanja te vremena skladištenja na oksidacijsku stabilnost maslinova ulja dobivenog iz plodova maslina sorte Oblica

Maslinova ulja se kategoriziraju ovisno o njihovoj kvaliteti. Na konačnu kvalitetu maslinova ulja utječe više faktora kao što su kvaliteta plodova masline, postupak prerade i način čuvanja dobivenog ulja. U procesu prerade posebnu pozornost treba obratiti na postupak miješanja maslinova tijesta. Tijekom miješanja moguć je gubitak polifenola, što će u konačnici utjecati na kvalitetu maslinova ulja i njegovu daljnju zaštitu od oksidacije. Nakon prerade dobiveno ulje se čuva u svježem i prozračnom prostoru pri konstantnoj temperaturi u posebnim spremnicima zaštićeno od kontakta s kisikom. Poznavanje oksidacijske stabilnosti ili održivosti ulja važno je kako bi se unaprijed moglo odrediti vrijeme za koje se ulje može sačuvati od jače izražene oksidacije, bez bitnih promjena kvalitete, naročito senzorskih svojstava. U ovom radu ispitivan je utjecaj temperature, vremena miješanja i vremena skladištenja na kvalitetu maslinova ulja dobivenog iz plodova maslina sorte Oblica. Ispitivanja su pokazala da je najveću oksidacijsku stabilnost imalo maslinovo ulje dobiveno pri temperaturi miješanja 36 ℃. Vrijeme miješanja nije imalo značajniji utjecaj na oksidacijsku stabilnost ulja.

vrijeme miješanja, temperatura miješanja, vrijeme skladištenja, oksidacijska stabilnost

nije evidentirano

engleski

Influence of temperature and mixing time and storage time on oxidative stability of olive oil obtained from the olive variety Oblica

nije evidentirano

mixing time, mixing temperature, storage time, oxidation stability

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

28.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

nije evidentirano