Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Metode detekcije i kvantifikacije lizozima u prehrambenim proizvodima (CROSBI ID 436656)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Horvatić, Karlo Metode detekcije i kvantifikacije lizozima u prehrambenim proizvodima / Strelec, Ivica (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2020

Podaci o odgovornosti

Horvatić, Karlo

Strelec, Ivica

hrvatski

Metode detekcije i kvantifikacije lizozima u prehrambenim proizvodima

Lizozim (EC 3.2.1.17) je hidrolitički enzim koji provodi cijepanje ß-1, 4-glikozidnih veza između N-acetilmuraminske kiseline i N-acetilglukozamina peptidoglikana stanične stjenke bakterija, te svojim djelovanjem sprječava razmnožavanje bakterija, odnosno pokazuje antibakterijsko djelovanje. Upravo je zbog svog antibakterijskog djelovanja protiv gram pozitivnih bakterija lizozim naišao na primjenu u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji gdje se koristi kao aditiv, tj. antimikrobni agens. U današnje vrijeme kada borba za ostvarenjem profita tvrtki pokatkad nadilazi dozvoljenu uporabu ovog antimikrobnog agensa, javlja se potreba za sustavnim praćenjem njegove uporabe kako u prehrambenim, tako i farmaceutskim proizvodima, a sve u svrhu zaštite potrošača, ali isto tako i sprječavanja nelojalne konkurencije. Upravo će se ovim završnim radom dati pregled trenutnih metoda detekcije i kvantifikacije lizozima u prehrambenim proizvodima.

lizozim ; detekcija ; kvantifikacija ; prehrambeni proizvodi

nije evidentirano

engleski

Lysozyme Detection and Quantification Methods in Food Products

nije evidentirano

lysozyme ; detection ; quantification ; food products

nije evidentirano

Podaci o izdanju

14

28.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija

Poveznice