Metode detekcije i kvantifikacije lizozima u prehrambenim proizvodima (CROSBI ID 436656)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Horvatić, Karlo
Strelec, Ivica
hrvatski
Metode detekcije i kvantifikacije lizozima u prehrambenim proizvodima
Lizozim (EC 3.2.1.17) je hidrolitički enzim koji provodi cijepanje ß-1, 4-glikozidnih veza između N-acetilmuraminske kiseline i N-acetilglukozamina peptidoglikana stanične stjenke bakterija, te svojim djelovanjem sprječava razmnožavanje bakterija, odnosno pokazuje antibakterijsko djelovanje. Upravo je zbog svog antibakterijskog djelovanja protiv gram pozitivnih bakterija lizozim naišao na primjenu u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji gdje se koristi kao aditiv, tj. antimikrobni agens. U današnje vrijeme kada borba za ostvarenjem profita tvrtki pokatkad nadilazi dozvoljenu uporabu ovog antimikrobnog agensa, javlja se potreba za sustavnim praćenjem njegove uporabe kako u prehrambenim, tako i farmaceutskim proizvodima, a sve u svrhu zaštite potrošača, ali isto tako i sprječavanja nelojalne konkurencije. Upravo će se ovim završnim radom dati pregled trenutnih metoda detekcije i kvantifikacije lizozima u prehrambenim proizvodima.
lizozim ; detekcija ; kvantifikacija ; prehrambeni proizvodi
nije evidentirano
engleski
Lysozyme Detection and Quantification Methods in Food Products
nije evidentirano
lysozyme ; detection ; quantification ; food products
nije evidentirano
Podaci o izdanju
14
28.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek