Makromolekularna zgusnutost (CROSBI ID 436653)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Hrsan, Jana
Strelec, Ivica
hrvatski
Makromolekularna zgusnutost
Biokemijski procesi unutar stanica odvijaju se u uvjetima makromolekularne zgusnutosti. Makromolekularna zgusnutost, poznata kao efekt isključenog volumena, definira se kao međusobni utjecaj staničnih molekula jednih na druge. Ispitivanja aktivnosti enzima obično se provode u uvjetima koji ne uzimaju u obzir makromolekularnu zgusnutost prirodno prisutnu u stanicama in vivo. Primjenom različitih agensa za postizanje makromolekularne zgusnutosti tijekom ispitivanja enzimske aktivnosti, pokazano je da enzimi, u uvjetima makromolekularne zgusnutosti, često pokazuju drugačije kinetičke parametre od onih dobivenih „standardnim“ testom. Uz navedeno, makromolekularna zgusnutost znatno utječe na stabilnost, mobilnost, sposobnost međusobna spajanja i aktivnost molekula poput proteina i enzima.
makromolekularna zgusnutost ; isključeni volumen ; enzimska aktivnost ; stabilnost proteina
nije evidentirano
engleski
Macromolecular Crowding
nije evidentirano
macromolecular crowding ; excluded volume ; enzymatic activity ; protein stability
nije evidentirano
Podaci o izdanju
10
17.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek