Mikotoksini plijesni iz roda Fusarium u pivarskim sirovinama (CROSBI ID 436640)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Heric, Lea
Mastanjević, Kristina
hrvatski
Mikotoksini plijesni iz roda Fusarium u pivarskim sirovinama
Mikroflora ječma i pšenice sastoji se u najvećoj mjeri od bakterija, kavasaca i filamentoznih plijesni. Tijekom skladištenja i u procesu prerade u slad uslijed promjene uvjeta okoline sastav mikroflore se mijenja. Najveći problem u sladarstvu predstavljaju plijesni zbog štetnih metabolita (mikotoksina) koji utječu na zdravstvenu ispravnost i kakvoću slada, samim time i piva. Najznačajnije plijesni spadaju u rod Fusarium i ukoliko dođe do zaraze predstavljaju opasnost od velikih ekonomskih gubitaka. Da bi se to spriječilo nužna je prevencija i kontrola zaraze navedenim plijesnima, te praćenje njihovog utjecaja na proizvodni proces.
ječam ; pšenica ; slad ; pivo ; plijesni ; Fusarium ; mikotoksini
nije evidentirano
engleski
Fusarium spp. Mycotoxins in Raw Materials for Brewing
nije evidentirano
barley ; wheat ; Fusarium ; malt ; wort ; beer ; mycotoxins
nije evidentirano
Podaci o izdanju
15
21.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek