Prijenos deoksinivalenola i njegovih derivata iz ječma u slad tijekom procesa slađenja (CROSBI ID 436639)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Marić, Tanja
Mastanjević, Kristina
hrvatski
Prijenos deoksinivalenola i njegovih derivata iz ječma u slad tijekom procesa slađenja
Cilj ovog istraživanja bio je procijeniti utjecaj izmjene vode tijekom močenja i različitih razina kontaminacije plijesni Fusarium graminearum na koncentracije deoksinivalenola I njegovih derivata u ječmenom sladu. Uzorci ječma su podvrgnuti dvama postupcima mikroslađenja - izmjeni vode tijekom slađenja, a drugi bez izmjene vode tijekom slađenja. Slad je bio kontaminiran različitim stupnjevima kontaminacije F. graminearumom (0%, 10% i 20%). Rezultati pokazuju da su sladovi s većom razinom kontaminacije F. graminearum sadržavali i veće koncentracije ovih mikotoksina. Veće koncentracije sekundarnih metabolita plijesni određene su u uzorcima izloženim svježe izmijenjenoj vodi, osobito deoksinivalenola. Promjena vode tijekom močenja rezultirala je višim koncetracijama određivanih mikotoksina u konačnom proizvodu-sladu
mikotoksini ; ječam ; slad ; deoksinivalenol ; Fusarium graminearum
nije evidentirano
engleski
Transfer of deoxynivalenol and its derivates from barley to malt during malting process
nije evidentirano
mycotoxins ; barley ; malt ; deoxynivalenol ; Fusarium graminearum
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
14.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek