Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Prijenos deoksinivalenola i njegovih derivata iz ječma u slad tijekom procesa slađenja (CROSBI ID 436639)

Ocjenski rad | diplomski rad

Marić, Tanja Prijenos deoksinivalenola i njegovih derivata iz ječma u slad tijekom procesa slađenja / Mastanjević, Kristina (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2020

Podaci o odgovornosti

Marić, Tanja

Mastanjević, Kristina

hrvatski

Prijenos deoksinivalenola i njegovih derivata iz ječma u slad tijekom procesa slađenja

Cilj ovog istraživanja bio je procijeniti utjecaj izmjene vode tijekom močenja i različitih razina kontaminacije plijesni Fusarium graminearum na koncentracije deoksinivalenola I njegovih derivata u ječmenom sladu. Uzorci ječma su podvrgnuti dvama postupcima mikroslađenja - izmjeni vode tijekom slađenja, a drugi bez izmjene vode tijekom slađenja. Slad je bio kontaminiran različitim stupnjevima kontaminacije F. graminearumom (0%, 10% i 20%). Rezultati pokazuju da su sladovi s većom razinom kontaminacije F. graminearum sadržavali i veće koncentracije ovih mikotoksina. Veće koncentracije sekundarnih metabolita plijesni određene su u uzorcima izloženim svježe izmijenjenoj vodi, osobito deoksinivalenola. Promjena vode tijekom močenja rezultirala je višim koncetracijama određivanih mikotoksina u konačnom proizvodu-sladu

mikotoksini ; ječam ; slad ; deoksinivalenol ; Fusarium graminearum

nije evidentirano

engleski

Transfer of deoxynivalenol and its derivates from barley to malt during malting process

nije evidentirano

mycotoxins ; barley ; malt ; deoxynivalenol ; Fusarium graminearum

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

14.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija

Poveznice