Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj temperature, vremena miješanja i vremena skladištenja na oksidacijsku stabilnost maslinova ulja dobivenog od sorte Oblica (CROSBI ID 436626)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Mihaela Čelan Utjecaj temperature, vremena miješanja i vremena skladištenja na oksidacijsku stabilnost maslinova ulja dobivenog od sorte Oblica / Renato Stipišić (mentor); Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2015

Podaci o odgovornosti

Mihaela Čelan

Renato Stipišić

hrvatski

Utjecaj temperature, vremena miješanja i vremena skladištenja na oksidacijsku stabilnost maslinova ulja dobivenog od sorte Oblica

Maslinova ulja kategoriziraju se ovisno o njihovoj kvaliteti. Na konačnu kvalitetu maslinova ulja utječe više faktora. U procesu prerade posebnu pozornost treba obratiti na postupak miješanja maslinova tijesta. Tijekom miješanja moguć je gubitak polifenola, što u konačnici utječe na kvalitetu maslinova ulja i njegovu daljnju zaštitu od oksidacije. Nakon prerade, dobiveno ulje čuva se u posebnim spremnicima, zaštićeno od svjetlosti i kontakta s zrakom pri konstantnoj temperaturi. Jedan od pokazatelja kvalitete maslinova ulja je oksidacijska stabilnost ulja. Oksidacijska stabilnost, između ostalih utjecaja u procesu proizvodnje i prerademaslina, ovisio temperaturi i vremenu miješanja tijesta. Ispitivnje utjecaja navedenih veličina omogućuje nam određivanje najpovoljnijih procesnih uvjetapri preradi maslina. U ovom radu ispitivan je utjecaj temperature, vremena miješanja i vremena čuvanja ulja na oksidacijsku stabilnost maslinova ulja dobivenog od sorte Oblica.

maslinovo ulje, vrijeme miješanja, temperatura miješanja, oksidacijska stabilnost

nije evidentirano

engleski

Influence of temperature, mixing time and storage time on oxidative stability of olive oil obtained from the variety Oblica

nije evidentirano

olive oil, mixing time, mixing temperature, oxidative stability

nije evidentirano

Podaci o izdanju

39

29.09.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

nije evidentirano