Utjecaj vremena i temperature miješanja na oksidacijsku stabilnost maslinovog ulja dobivenog iz plodova maslina sorte oblica (CROSBI ID 436624)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Anđela Čović
Renato Stipišić
hrvatski
Utjecaj vremena i temperature miješanja na oksidacijsku stabilnost maslinovog ulja dobivenog iz plodova maslina sorte oblica
Maslinova ulja kategoriziraju se ovisno o njihovoj kvaliteti. Mnogo čimbenika utječe na kvalitetu maslinova ulja. Poseban utjecaj na kvalitetu maslinova ulja imaju način prerade plodova masline te čuvanje maslinova ulja. U procesu prerade posebnu pozornost treba obratiti na postupak miješanja maslinova tijesta. Tijekom miješanja moguć je gubitak polifenola, što će u konačnici utjecati na kvalitetu maslinova ulja i njegovu daljnju zaštitu od oksidacije. Nakon prerade dobiveno ulje čuva se u svježem i prozračnom prostoru pri konstantnoj temperaturi u posebnim spremnicima. U ovom radu prikazan je utjecaj temperature i vremena miješanja maslinova tijesta na oksidacijsku stabilnost maslinova ulja dobivenog od plodova masline sorte Oblica.
maslinovo ulje, vrijeme miješanja, temperatura miješanja, oksidacijska stabilnost
nije evidentirano
engleski
Influence of mixing time and temperature on oxidative stability of olive oil obtained from olives variety Oblica
nije evidentirano
olive oil, mixing time, mixing temperature, oxidative stability
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
23.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split