Elementi za transport fluida cijevima i njihova primjena u prehrambenoj industriji (CROSBI ID 436616)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Konjarik, Tomislav
Velić, Darko
hrvatski
Elementi za transport fluida cijevima i njihova primjena u prehrambenoj industriji
Elementi koji se koriste za transport fluida cjevovodnom mrežom imaju važnu ulogu u prehrambeno-tehnološkim procesima. Uz same cijevi (ravni dijelovi cjevovoda, cijevni vod), elementima cjevovodne mreže pripadaju fitinzi, kojima se cijevi spajaju, oblikuju i usmjeravaju, te cijevne armature koju sačinjavaju ventili, zasuni, zaklopke i slavine, a služe kao sigurnosni, zaporni i regulacijski elementi. Osnovni ciljevi u projektiranju cjevovodne mreže su izbor konstrukcijskog materijala, izračunavanje optimalnog promjera cijevi te kompenzacije temperaturnih dilatacije. Parametri koji se uzimaju u obzir prilikom projektiranja cjevovoda ovise o tipu fluida koji se transportira, padu tlaka, brzini strujanja i protoku, duljini cjevovoda i mjesnim gubitcima. Cijevi moraju biti adekvatno spojene te označene sukladno vrsti transportiranog fluida. S ciljem sprječavanja gubitaka topline, energetski cjevovodi se oblažu izolacijskim materijalima te po potrebi osiguravaju kompenzatorima temperaturnih dilatacija. Za projektiranje i izvedbu cjevovoda te vođenje prehrambeno tehnoloških procesa od posebne važnosti je izometrijski prikaz cjevovoda te shema cjevovoda i instrumentacije (PID).
cjevovodi ; armatura cjevovoda ; promjer cijevi ; temperaturna dilatacija ; pad tlaka
nije evidentirano
engleski
Pipeline Fluid Transport Elements and Their Application in the Food Industry
nije evidentirano
pipelines ; pipeline fittings ; pipe diameter ; temperature expansion ; pressure drop
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
29.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek