Određivanje elektrokinetičkog potencijala kafeinske kiseline, β – glukana i modela kafeinske kiseline - β – glukan (CROSBI ID 436600)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Ivkić, Ana
Tomac, Ivana ; Jakobek, Lidija
hrvatski
Određivanje elektrokinetičkog potencijala kafeinske kiseline, β – glukana i modela kafeinske kiseline - β – glukan
Kafeinska kiselina je polifenolni spoj. Prema klasifikaciji polifenolnih spojeva ubraja se u hidroksicimetne kiseline. β-glukan je polisaharid koji se ubraja u skupinu topljivih vlakana. Elektrokinetički potencijal još se naziva i zeta- potencijal predstavlja fizikalno svojstvo na površini makromolekule ili materijala. Odnosno, zeta-potencijal je potencijal na udaljenosti plohe smicanja. Poznavanje zeta-potencijala omogućuje predviđanje dugoročnog najstabilnijeg ponašanja neke makromolekule. Stabilnost neke makromolekule ili materijala ovisi o zeta- potencijalu i naboju na površini te makromolekule ili materijala. Prema tome, zadatak ovog diplomskog rada je odrediti zeta- potencijal otopine kafeinske kiseline, otopine β-glukana i modela kafeinske kiseline i β- glukana kroz različiti koncentracijski raspon, a s ciljem predviđanja najstabilnijeg ponašanja modela kafeinske kiseline i β-glukana pri različitim pH vrijednostima. Najstabilnije ponašanje ispitanog modela kafeinske kiseline i β-glukana pokazalo se u pH 10.
kafeinska kiselina ; zeta-potencijal ; β-glukan ; UV/Vis spektar
nije evidentirano
engleski
Determination of Electrokinetic Potential of Caffeic Acid, β – Glucan and Caffeic Acid - β – Glucan Model
nije evidentirano
caffeic acid ; zeta potenctial ; β-glucan ; UV/Vis spectar
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
29.10.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek