Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Razlike u ukupnim fenolima i antioksidativnom kapacitetu lista masline ovisno o kultivaru i lokaciji (CROSBI ID 696157)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Grozić, Kristina ; Majetić Germek, Valerija ; Žurga, Paula ; Marcelić, Šime ; Klanjac, Jana ; Major, Nikola ; Kaliterna, Joško ; Ban, Dean ; Goreta Ban, Smiljana ; Pasković, Igor Razlike u ukupnim fenolima i antioksidativnom kapacitetu lista masline ovisno o kultivaru i lokaciji // 55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020. str. 26-27

Podaci o odgovornosti

Grozić, Kristina ; Majetić Germek, Valerija ; Žurga, Paula ; Marcelić, Šime ; Klanjac, Jana ; Major, Nikola ; Kaliterna, Joško ; Ban, Dean ; Goreta Ban, Smiljana ; Pasković, Igor

hrvatski

Razlike u ukupnim fenolima i antioksidativnom kapacitetu lista masline ovisno o kultivaru i lokaciji

U prošlosti se list masline smatrao prvenstveno nusproizvodom poljoprivredne proizvodnje, dok su njegove vrijedne komponente poput bioaktivnih spojeva tek u novije vrijeme utvrđene. Međutim, nedavna su istraživanja ukazala na mogućnost primjene lista masline u različitim industrijama, dok bi se uloga fenolnih spojeva u razvoju otpornosti prema patogenima mogla primijeniti za uspješnije suzbijanje različitih bolesti masline. Navedene, ali i mnoge druge činjenice, svakako su doprinijele povećanju broja istraživanja kako na temu lista masline općenito, tako i na temu fenolnog sastava i antioksidativnih svojstva, u novije vrijeme. Ovim su radom istražene promjene ukupnih fenolnih spojeva (UF) i antioksidacijskog kapaciteta (FRAP, DPPH) listova pet sorata masline prikupljenih na tri lokacije u zimskom periodu (studeni). Uzorkovanje je provedeno na jednom alohtonom (‘Leccino’) i četiri autohtona (‘Levantinka’, ‘Oblica’, ‘Drobnica’, Istarska bjelica’) kultivara maslina uzgojenih u maslinicima na području Krka, Paga i Zadra. Unutar istraženih autohtonih sorata, ‘Istarska bjelica’ je pokazala najveći sadržaj UF (2386.61 mg/100g suhe tvari), dok je najveći antioksidativni kapacitet, prikazan kao FRAP, utvrđen na kultivarima‘Drobnica’ (14, 60) i ‘Istarska bjelica’ (13, 06). Iako je DPPH pokazao vrlo slične vrijednosti unutar istraženih sorata, značajno je veći za Pag (319, 69) u odnosu na ostala uzgojna područja. Nadalje, interakcija ‘Drobnica’ x ‘Zadar’ je pokazala značajno veće FRAP vrijednosti u usporedbi sa svim ostalim kultivarima na istoj lokaciji. Ovaj rad je sufinancirala Hrvatska zaklada za znanost projektom “Bilinogojstvom do sekundarnih biljnih metabolita: primjena mineralnih hraniva i elicitora za povećanje koncentracije fenola u listu masline” (UIP-2017-05-8464). Rad doktorandice Kristine Grozić sufinanciran je iz „Projekta razvoja karijera mladih istraživača – izobrazba novih doktora znanosti“ Hrvatske zaklade za znanost DOK-2018-09-1841.

DPPH, fenolni profil, FRAP, list masline, sorta masline

nije evidentirano

engleski

Changes in total phenolics and antioxidant capacity in olive leaves owing to cultivar and location

nije evidentirano

DPPH, FRAP, olive leaf, olive variety, phenolic profile

nije evidentirano

Podaci o prilogu

26-27.

2020.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Mioč, Boro ; Širić, Ivan

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

2459-5551

Podaci o skupu

55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma

poster

16.02.2020-21.02.2020

Vodice, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija, Poljoprivreda (agronomija)