Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1090557

Razlike u ukupnim fenolima i antioksidativnom kapacitetu lista masline ovisno o kultivaru i lokaciji


Grozić, Kristina; Majetić Germek, Valerija; Žurga, Paula; Marcelić, Šime; Klanjac, Jana; Major, Nikola; Kaliterna, Joško; Ban, Dean; Goreta Ban, Smiljana; Pasković, Igor
Razlike u ukupnim fenolima i antioksidativnom kapacitetu lista masline ovisno o kultivaru i lokaciji // 55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, 2020. str. 26-27 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 1090557 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Razlike u ukupnim fenolima i antioksidativnom kapacitetu lista masline ovisno o kultivaru i lokaciji
(Changes in total phenolics and antioxidant capacity in olive leaves owing to cultivar and location)

Autori
Grozić, Kristina ; Majetić Germek, Valerija ; Žurga, Paula ; Marcelić, Šime ; Klanjac, Jana ; Major, Nikola ; Kaliterna, Joško ; Ban, Dean ; Goreta Ban, Smiljana ; Pasković, Igor

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, 2020, 26-27

Skup
55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 16.-21. veljače 2020

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
DPPH, fenolni profil, FRAP, list masline, sorta masline
(DPPH, FRAP, olive leaf, olive variety, phenolic profile)

Sažetak
U prošlosti se list masline smatrao prvenstveno nusproizvodom poljoprivredne proizvodnje, dok su njegove vrijedne komponente poput bioaktivnih spojeva tek u novije vrijeme utvrđene. Međutim, nedavna su istraživanja ukazala na mogućnost primjene lista masline u različitim industrijama, dok bi se uloga fenolnih spojeva u razvoju otpornosti prema patogenima mogla primijeniti za uspješnije suzbijanje različitih bolesti masline. Navedene, ali i mnoge druge činjenice, svakako su doprinijele povećanju broja istraživanja kako na temu lista masline općenito, tako i na temu fenolnog sastava i antioksidativnih svojstva, u novije vrijeme. Ovim su radom istražene promjene ukupnih fenolnih spojeva (UF) i antioksidacijskog kapaciteta (FRAP, DPPH) listova pet sorata masline prikupljenih na tri lokacije u zimskom periodu (studeni). Uzorkovanje je provedeno na jednom alohtonom (‘Leccino’) i četiri autohtona (‘Levantinka’, ‘Oblica’, ‘Drobnica’, Istarska bjelica’) kultivara maslina uzgojenih u maslinicima na području Krka, Paga i Zadra. Unutar istraženih autohtonih sorata, ‘Istarska bjelica’ je pokazala najveći sadržaj UF (2386.61 mg/100g suhe tvari), dok je najveći antioksidativni kapacitet, prikazan kao FRAP, utvrđen na kultivarima‘Drobnica’ (14, 60) i ‘Istarska bjelica’ (13, 06). Iako je DPPH pokazao vrlo slične vrijednosti unutar istraženih sorata, značajno je veći za Pag (319, 69) u odnosu na ostala uzgojna područja. Nadalje, interakcija ‘Drobnica’ x ‘Zadar’ je pokazala značajno veće FRAP vrijednosti u usporedbi sa svim ostalim kultivarima na istoj lokaciji. Ovaj rad je sufinancirala Hrvatska zaklada za znanost projektom “Bilinogojstvom do sekundarnih biljnih metabolita: primjena mineralnih hraniva i elicitora za povećanje koncentracije fenola u listu masline” (UIP-2017-05-8464). Rad doktorandice Kristine Grozić sufinanciran je iz „Projekta razvoja karijera mladih istraživača – izobrazba novih doktora znanosti“ Hrvatske zaklade za znanost DOK-2018-09-1841.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
UIP-2017-05-8464 - Bilinogojstvom do sekundarnih biljnih metabolita: primjena mineralnih hraniva i elicitora za povećanje koncentracije fenola u listu masline (PhytoFarmOL) (Pasković, Igor, HRZZ - 2017-05) ( POIROT)

Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka,
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč,
Agronomski fakultet, Zagreb,
Sveučilište u Zadru

Citiraj ovu publikaciju

Grozić, Kristina; Majetić Germek, Valerija; Žurga, Paula; Marcelić, Šime; Klanjac, Jana; Major, Nikola; Kaliterna, Joško; Ban, Dean; Goreta Ban, Smiljana; Pasković, Igor
Razlike u ukupnim fenolima i antioksidativnom kapacitetu lista masline ovisno o kultivaru i lokaciji // 55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, 2020. str. 26-27 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
Grozić, K., Majetić Germek, V., Žurga, P., Marcelić, Š., Klanjac, J., Major, N., Kaliterna, J., Ban, D., Goreta Ban, S. & Pasković, I. (2020) Razlike u ukupnim fenolima i antioksidativnom kapacitetu lista masline ovisno o kultivaru i lokaciji. U: Mioč, B. & Širić, I. (ur.)55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma.
@article{article, year = {2020}, pages = {26-27}, keywords = {DPPH, fenolni profil, FRAP, list masline, sorta masline}, title = {Razlike u ukupnim fenolima i antioksidativnom kapacitetu lista masline ovisno o kultivaru i lokaciji}, keyword = {DPPH, fenolni profil, FRAP, list masline, sorta masline}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te u Zagrebu, Agronomski fakultet}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, year = {2020}, pages = {26-27}, keywords = {DPPH, FRAP, olive leaf, olive variety, phenolic profile}, title = {Changes in total phenolics and antioxidant capacity in olive leaves owing to cultivar and location}, keyword = {DPPH, FRAP, olive leaf, olive variety, phenolic profile}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te u Zagrebu, Agronomski fakultet}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font