Razlike u ukupnim fenolima i antioksidativnom kapacitetu lista masline ovisno o kultivaru i lokaciji (CROSBI ID 696157)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Grozić, Kristina ; Majetić Germek, Valerija ; Žurga, Paula ; Marcelić, Šime ; Klanjac, Jana ; Major, Nikola ; Kaliterna, Joško ; Ban, Dean ; Goreta Ban, Smiljana ; Pasković, Igor
hrvatski
Razlike u ukupnim fenolima i antioksidativnom kapacitetu lista masline ovisno o kultivaru i lokaciji
U prošlosti se list masline smatrao prvenstveno nusproizvodom poljoprivredne proizvodnje, dok su njegove vrijedne komponente poput bioaktivnih spojeva tek u novije vrijeme utvrđene. Međutim, nedavna su istraživanja ukazala na mogućnost primjene lista masline u različitim industrijama, dok bi se uloga fenolnih spojeva u razvoju otpornosti prema patogenima mogla primijeniti za uspješnije suzbijanje različitih bolesti masline. Navedene, ali i mnoge druge činjenice, svakako su doprinijele povećanju broja istraživanja kako na temu lista masline općenito, tako i na temu fenolnog sastava i antioksidativnih svojstva, u novije vrijeme. Ovim su radom istražene promjene ukupnih fenolnih spojeva (UF) i antioksidacijskog kapaciteta (FRAP, DPPH) listova pet sorata masline prikupljenih na tri lokacije u zimskom periodu (studeni). Uzorkovanje je provedeno na jednom alohtonom (‘Leccino’) i četiri autohtona (‘Levantinka’, ‘Oblica’, ‘Drobnica’, Istarska bjelica’) kultivara maslina uzgojenih u maslinicima na području Krka, Paga i Zadra. Unutar istraženih autohtonih sorata, ‘Istarska bjelica’ je pokazala najveći sadržaj UF (2386.61 mg/100g suhe tvari), dok je najveći antioksidativni kapacitet, prikazan kao FRAP, utvrđen na kultivarima‘Drobnica’ (14, 60) i ‘Istarska bjelica’ (13, 06). Iako je DPPH pokazao vrlo slične vrijednosti unutar istraženih sorata, značajno je veći za Pag (319, 69) u odnosu na ostala uzgojna područja. Nadalje, interakcija ‘Drobnica’ x ‘Zadar’ je pokazala značajno veće FRAP vrijednosti u usporedbi sa svim ostalim kultivarima na istoj lokaciji. Ovaj rad je sufinancirala Hrvatska zaklada za znanost projektom “Bilinogojstvom do sekundarnih biljnih metabolita: primjena mineralnih hraniva i elicitora za povećanje koncentracije fenola u listu masline” (UIP-2017-05-8464). Rad doktorandice Kristine Grozić sufinanciran je iz „Projekta razvoja karijera mladih istraživača – izobrazba novih doktora znanosti“ Hrvatske zaklade za znanost DOK-2018-09-1841.
DPPH, fenolni profil, FRAP, list masline, sorta masline
nije evidentirano
engleski
Changes in total phenolics and antioxidant capacity in olive leaves owing to cultivar and location
nije evidentirano
DPPH, FRAP, olive leaf, olive variety, phenolic profile
nije evidentirano
Podaci o prilogu
26-27.
2020.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Mioč, Boro ; Širić, Ivan
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
2459-5551
Podaci o skupu
55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma
poster
16.02.2020-21.02.2020
Vodice, Hrvatska