Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Analiza proizvodnje duhana u 2019. na OPG-u "Dikšić" (CROSBI ID 436552)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Dikšić, Marino Analiza proizvodnje duhana u 2019. na OPG-u "Dikšić" / Varga, Ivana (mentor); Osijek, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, . 2020

Podaci o odgovornosti

Dikšić, Marino

Varga, Ivana

hrvatski

Analiza proizvodnje duhana u 2019. na OPG-u "Dikšić"

Biljka duhan (Nicotiana tabacum L.) služi u industrijskoj preradi, a glavna namijena mu je za pušenje, šmrkanje ili žvakanje. Proizvodnja duhana na OPG-u «Dikšić» sa sjedištem u Virovitici, najvažnija je poljoprivredna grana kojom se obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo bavi. Uzgaja se na 25 jutara površine s prosječnim prinosom od 1, 6 t/ha u 2019. godini. Duhan je specifična biljka koja omogućava sezonsko zapošljavanje radnika, no iz godine u godinu radnici nisu zadovoljni zaradom, pa sve više obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava prelazi na strojnu berbu. Agroekološki uvjeti nisu bili povoljni u 2019. godini zbog ledotuče, što je znatno smanjilo prinos. Duhan je stavljen u hidropon 12. 3. 2019 pri temperaturi od 6 °C, a u polje presađen 7. 5. 2019. godine. Presađivanje je obavljeno pomoću poluautomatske četeroredne sadilice. Berba je počela 16. 7. 2019. godine, a završila 5. 10. 2019. godine. Prosječna otkupna cijena duhana iznosila je 9, 52 kn/kg.

2019. godina ; duhan ; agrotehnika ; prinos ; OPG-u

nije evidentirano

engleski

Tobacco production analysis on family farm "Dikšić" in 2019

nije evidentirano

2019 year ; tobacco ; agrotechnic ; yield ; Family farm

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

22.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Osijek

Povezanost rada

Biotehnologija, Poljoprivreda (agronomija)