Priručnik Prerađivač Prehrambenih sirovina (CROSBI ID 748265)
Urednička knjiga | priručnik | domaća recenzija
• Obrazovni materijal (nedefinirano )
Podaci o odgovornosti
Severović, Kornelija ; Barukčić, Irena ; Vidaček Filipec, Sanja ; Zavadlav, Sandra ; Filipović, Robert ; Vukić-Špoljarić, Jelica ; Cindrić, Marin ; Cekurić, Alen
Blažić, Marijana ; Zavadlav, Sandra
hrvatski
Priručnik Prerađivač Prehrambenih sirovina
Ovo poglavlje pruža presjek najvažnijih termina koji određuju osiguranje kvalitete hrane. Kvaliteta je vrlo širok pojam koji može biti tumačen s niza različitih aspekata, no može se reći da je zadovoljavanje očekivanja kupaca zajednički kriterij gotovo svi m definicijama. Pr tom treba razlikovati pojmove osiguranja i kontrole kvalitete koji su pobliže pojašnjeni u samom poglavlju. Za opstanak na izrazito dinamičnom i brzorastućem tržištu prehrambenih proizvoda ključni su i neprekidna samoanaliza te poboljšan je, koje je sredinom 20. stoljeća počeo zagovarati američki znanstvenik Edward Deming. Termin sigurnosti hrane pojavljuje se unatrag posljednjih 20 - 30 godina, a uspostavljen je radi povećanja povjerenja potrošača u hranu koju konzumiraju. Sigurnost hrane i koncept od polja do stola neizbježni su termini koje susrećemo u današnjem zakonodavstvu na području hrane. Pri tome treba istaknuti i načela HACCP koncepta kao temelja za uspostavu sustava upravlja nja sigurnošću hranom, a ne manje bitno je uspostaviti i sustav sljedivosti te odgovarajuće procedure opoziva i povlačenja proizvoda kojima je upitna sigurnost za konzumaciju.
kvaliteta, hrana, osiguranje kvalitete, sigurnost hrane
nije evidentirano
engleski
Lecture book for Food producers
nije evidentirano
quality, food, food quality assurance, food safety
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Karlovac: Veleučilište u Karlovcu
2019.
978-953-8213-06-9
152
objavljeno