Toksični učinci mikotoksina: Mehanizam djelovanja i mikotoksikoze (CROSBI ID 285434)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Pleadin, Jelka ; Lešić, Tina ; Kmetič, Ivana ; Markov, Ksenija ; Zadravec, Manuela ; Frece, Jadranka ; Kiš, Maja ; Šarkanj, Bojan
hrvatski
Toksični učinci mikotoksina: Mehanizam djelovanja i mikotoksikoze
Mikotoksini predstavljaju prirodne toksine koji učestalo kontaminiraju hranu i hranu za životinje, a primarno ih sintetiziraju plijesni iz rodova Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Alternaria i Claviceps. Ove tvari predstavljaju vrlo stabilne spojeve, otporne na različite uvjete proizvodnje, prerade i skladištenja hrane. Mikotoksini mogu prouzročiti niz štetnih učinaka po zdravlje ljudi i životinja, tzv. mikotoksikoze, uključujući karcinogenost, mutagenost, genotoksičnost, imunotoksičnost, neurotoksičnost, hepatotoksičnost, nefrotoksičnost, te druge, pri čemu često istovremeno djeluju na više ciljnih mjesta u organizmu, u ovisnosti o toksičnosti samog mikotoksina te dozi i vremenu izloženosti. Za veliki broj mikotoksina još uvijek nema dovoljno dokaza o njihovim štetnim učincima na ljudsko zdravlje, ali se temeljem utvrđene osjetljivosti različitih životinjskih vrsta pretpostavlja da i u ljudi mogu izazvati slična djelovanja. Ujedno, za većinu mikotoksina koji se učestalo zajednički pojavljuju u hrani i hrani za životinje nisu razjašnjeni njihovi učinci u organizmu koji mogu varirati od antagonističkih do sinergističkih. Ovaj rad daje pregled mehanizama djelovanja mikotoksina od najvećeg javnozdravstvenog značaja i njihovih toksičnih učinaka u organizmu.
mikotoksikoze ; mehanizam djelovanja ; toksični učinci ; hrana i hrana za životinje
nije evidentirano
engleski
Toxic effects of mycotoxins: Mechanism of action and mycotoxicosis
nije evidentirano
mycotoxins ; mycotoxicoses ; mechanism of action ; toxic effects ; food and animal feed
nije evidentirano
Podaci o izdanju
15 (1-2)
2020.
3-10
objavljeno
1847-3423
1847-7461
10.31895/hcptbn.15.1-2.9