Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1090338

Toksični učinci mikotoksina: Mehanizam djelovanja i mikotoksikoze


Pleadin, Jelka; Lešić, Tina; Kmetič, Ivana; Markov, Ksenija; Zadravec, Manuela; Frece, Jadranka; Kiš, Maja; Šarkanj, Bojan
Toksični učinci mikotoksina: Mehanizam djelovanja i mikotoksikoze // Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition, 15 (2020), 1-2; 3-10 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 1090338 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Toksični učinci mikotoksina: Mehanizam djelovanja i mikotoksikoze
(Toxic effects of mycotoxins: Mechanism of action and mycotoxicosis)

Autori
Pleadin, Jelka ; Lešić, Tina ; Kmetič, Ivana ; Markov, Ksenija ; Zadravec, Manuela ; Frece, Jadranka ; Kiš, Maja ; Šarkanj, Bojan

Izvornik
Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition (1847-3423) 15 (2020), 1-2; 3-10

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
mikotoksikoze ; mehanizam djelovanja ; toksični učinci ; hrana i hrana za životinje
(mycotoxins ; mycotoxicoses ; mechanism of action ; toxic effects ; food and animal feed)

Sažetak
Mikotoksini predstavljaju prirodne toksine koji učestalo kontaminiraju hranu i hranu za životinje, a primarno ih sintetiziraju plijesni iz rodova Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Alternaria i Claviceps. Ove tvari predstavljaju vrlo stabilne spojeve, otporne na različite uvjete proizvodnje, prerade i skladištenja hrane. Mikotoksini mogu prouzročiti niz štetnih učinaka po zdravlje ljudi i životinja, tzv. mikotoksikoze, uključujući karcinogenost, mutagenost, genotoksičnost, imunotoksičnost, neurotoksičnost, hepatotoksičnost, nefrotoksičnost, te druge, pri čemu često istovremeno djeluju na više ciljnih mjesta u organizmu, u ovisnosti o toksičnosti samog mikotoksina te dozi i vremenu izloženosti. Za veliki broj mikotoksina još uvijek nema dovoljno dokaza o njihovim štetnim učincima na ljudsko zdravlje, ali se temeljem utvrđene osjetljivosti različitih životinjskih vrsta pretpostavlja da i u ljudi mogu izazvati slična djelovanja. Ujedno, za većinu mikotoksina koji se učestalo zajednički pojavljuju u hrani i hrani za životinje nisu razjašnjeni njihovi učinci u organizmu koji mogu varirati od antagonističkih do sinergističkih. Ovaj rad daje pregled mehanizama djelovanja mikotoksina od najvećeg javnozdravstvenog značaja i njihovih toksičnih učinaka u organizmu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
IP-2018-01-9017 - Mikotoksini u hrvatskim tradicionalnim mesnim proizvodima: molekularna identifikacija plijesni producenata i procjena izloženosti potrošača (TMPmouldRISK) (Pleadin, Jelka, HRZZ - 2018-01 )

Ustanove
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Pleadin, Jelka; Lešić, Tina; Kmetič, Ivana; Markov, Ksenija; Zadravec, Manuela; Frece, Jadranka; Kiš, Maja; Šarkanj, Bojan
Toksični učinci mikotoksina: Mehanizam djelovanja i mikotoksikoze // Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition, 15 (2020), 1-2; 3-10 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Pleadin, J., Lešić, T., Kmetič, I., Markov, K., Zadravec, M., Frece, J., Kiš, M. & Šarkanj, B. (2020) Toksični učinci mikotoksina: Mehanizam djelovanja i mikotoksikoze. Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition, 15 (1-2), 3-10.
@article{article, year = {2020}, pages = {3-10}, keywords = {mycotoxins, mycotoxicoses, mechanism of action, toxic effects, food and animal feed}, journal = {Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition}, volume = {15}, number = {1-2}, issn = {1847-3423}, title = {Toxic effects of mycotoxins: Mechanism of action and mycotoxicosis}, keyword = {mycotoxins, mycotoxicoses, mechanism of action, toxic effects, food and animal feed} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font