Ispitivanje otpornosti na sušu hibrida kukuruza različitih fao grupa u ranoj vegetativnoj fazi (CROSBI ID 436476)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Topić, Lucija
Kereša, Snježana
hrvatski
Ispitivanje otpornosti na sušu hibrida kukuruza različitih fao grupa u ranoj vegetativnoj fazi
Kukuruz (Zea mays) je jedna od najznačajnijih žitarica današnjice. Zbog lakog uzgoja kukuruz se uzgaja diljem svijeta te sve više potiskuje pšenicu i rižu. Osjetljiva je kultura na sušu. Suša je jedan od najvažnijih abiotskih stresova koji utječe na rast, razvoj i produktivnost biljaka, čime se u velikoj mjeri smanjuje prinos poljoprivrednih kultura širom svijeta. U ranim vegetativnim fazama rasta, kukuruzu je potrebna određena količina vode kako bi se usjev pravilno razvijao te kako bi se održala normalna biljna struktura za provođenje svih fizioloških i metaboličkih procesa, o kojoj na kraju ovisi potencijalni prinos. Najveće potrebe kukuruza za vodom su neposredno prije metličanja, tijekom svilanja i oplodnje te na početku nalijevanja zrna, a ako se suša javi u tim fazama gubitak prinosa može biti do 50%. Zbog navedenih razloga, oplemenjivači tragaju za hibridom koji će u uvjetima suše održati stabilan i zadovoljavajući prinos. Cilj ovog istraživanja je utvrditi tolerantnost na sušu hibrida kukuruza dviju različitih FAO grupa u ranoj vegetativnoj fazi razvoja. Kao biljni materijal korišteno je po osam genotipova (hibrida) kukuruza iz FAO grupe 300 i osam genotipova iz FAO grupe 600, u ranom vegetativnom rastu. Sjeme je naklijavano u komori rasta na 22 °C i fotoperiodu 16 h dan/ 8 h noć. Sedmi dan od sjetve, biljčice su pažljivo odvajane i presađivane u plastične cijevi napunjene vermikulitom. Cijevi su položene u kade napunjene polovičnom koncentracijom Hoaglad-ove otopine (kontrola) ili iste Hoaglad-ove otopine sa 6 % otopljenog polietilen-glikola (PEG) 8000. Izmjerena je duljina i masa svježeg i suhog izdanka i korijena svake biljke te je izračunato i jedno izvedeno svojstvo – efikasnost tolerantnosti na sušu (DTE). Na kraju pokusa bila je uočljiva vrlo velika razlika između biljaka uzgojenih u suši i kontroli. Prosječne vrijednosti svojstava pokazuju da su vrijednosti mjerenih svojstava, osim mase suhog korijena, manje u PEG-u nego u kontroli, što znači da je PEG, simulirajući sušu, negativno djelovao na razvoj biljaka. Signifikantne razlike između FAO grupe 300 i FAO grupe 600 uočene su za slijedeća svojstva: duljina korijena u PEG-u, duljina izdanka u kontroli i PEG-u te za masu svježeg izdanka u kontroli i PEG- u. Promatrajući pojedninačne hibride, genotipovi 8 i 30 su genotipovi koji su u suši zadržali visoke vrijednosti za veći broj ovdje mjerenih svojstava te ih možemo smatrati tolerantnima na sušu u fazi ranog vegetativnog rasta.
suša, kukuruz, FAO grupe, genotipovi, PEG, korijen, izdanak
nije evidentirano
engleski
Drought tolerance testing of maize hybrids of different FAO groups in early vegetative phase
nije evidentirano
drought, maize, FAO groups, genotypes, PEG, root, shoot
nije evidentirano
Podaci o izdanju
33
30.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb