Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Toksikološki i forenzični značaj kofeina - određivaje koncentracije kofeina u različitim napitcima (CROSBI ID 436449)

Ocjenski rad | diplomski rad

Bardić, Lucija Toksikološki i forenzični značaj kofeina - određivaje koncentracije kofeina u različitim napitcima / Odžak, Renata (mentor); Vuletić, Nenad (neposredni voditelj). Split, Sveučilište u Splitu, Sveučilišni odjel za forenzične znanosti, . 2020

Podaci o odgovornosti

Bardić, Lucija

Odžak, Renata

Vuletić, Nenad

hrvatski

Toksikološki i forenzični značaj kofeina - određivaje koncentracije kofeina u različitim napitcima

CILJ: Cilj ovog rada bio je kroz pregled literature opisati kemijska svojstva i toksikološki učinak kofeina uz osvrt na njegov forenzični značaj. Eksperimentalnom dijelu rada cilj je bio UV-VIS spektrometrijom odrediti koncentraciju kofeina u 19 odabranih uzoraka čajeva, osvježavajućih bezalkoholnih i energetskih pića dostupnih na hrvatskom tržištu. Također, ispitano je koliko se dobivene koncentracije kofeina slažu sa zakonski propisanim maksimalnim sadržajem kofeina u određenom tipu napitka. METODE: Pomoću standardnih otopina kofeina poznatih koncentracija i njihovih apsorbancija izmjerenih UV-VIS spektrometrom pri valnoj duljini 274 nm, konstruiran je baždarni dijagram i određena njegova jednadžba pravca. Infuzija uzoraka čaja izvršena je u destiliranoj vodi, nakon čega je smjesa filtrirana, a filtrat miješan s kloroformom u lijevku za odjeljivanje. Uzorci osvježavajućih bezalkoholnim i energetskih pića degazirani su zagrijavanjem do ključanja i nakon toga ekstrahirani kloroformom u lijevku za odjeljivanje. Tako dobiven ekstrakt je razrijeđen, te mu je UV-VIS spektrometrom mjerena apsorbancija pri valnoj duljini od 274 nm. Koncentracije kofeina u uzorcima izračunate su pomoću jednadžbe pravca baždarnog dijagrama i faktora razrijeđenja ekstrakata. REZULTATI: Rezultati ovog istraživanja su sukladni do sada provedenim sličnim istraživanjima. Uzorci crnih čajeva sadrže veće koncentracije kofeina u odnosu na zelene, dok čajevi skupno imaju više određene koncentracije od ostalih analiziranih napitaka. Energetska pića sadrže veću koncentraciju kofeina u odnosu na osvježavajuće bezalkoholne napitke kod kojih dijetalne inačice određenih napitaka imaju manju koncentraciju kofeina od svojih originalnih varijanti. Dva uzorka energetskih pića pokazala su veću koncentraciju kofeina od one preporučene. Ostali uzorci sadrže koncentracije kofeina u granicama zakonski dozvoljenog, a na deklaracijama proizvoda navode se sve propisane informacije. ZAKLJUČAK: Budući da je kofein najčešće konzumirana psihoaktivna tvar, njegov toksikološki utjecaj na ljudski organizam dobro je istražen. Forenzični značaj kofeina je malen, ali je potrebno povećati svijest o njegovom negativnom utjecaju i mogućoj zloporabi, na tržištu lako dostupnog, čistog kofeina. Metoda određivanja koncentracije UV-VIS spektometrijom izuzetno je jednostavna, brza i jeftina. Ipak, postupak ekstrakcije nije pokazao dobru ponovljivost zbog čega ga kroz buduća istraživanjima treba dodatno prilagoditi smanjenjem broja koraka u protokolu i mogućeg utjecaja ljudskog faktora na rezultate.

kofein, UV-VIS spektroskopija, osvježavajuća pića

nije evidentirano

engleski

Toxicological and forensic significance of caffeine - determination of caffeine concentration in various beverages

nije evidentirano

caffeine, UV-VIS spectroscopy, soft drinks

nije evidentirano

Podaci o izdanju

32

28.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Splitu, Sveučilišni odjel za forenzične znanosti

Split

Povezanost rada

Kemija