Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kvasci u pivarstvu (CROSBI ID 436414)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Mendaš, Ozren Kvasci u pivarstvu / Ježić, Marin (mentor); Zagreb, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, . 2020

Podaci o odgovornosti

Mendaš, Ozren

Ježić, Marin

hrvatski

Kvasci u pivarstvu

Kvasci, jednostanični pripadnici odjeljka gljiva Ascomycota, tisućljećima se koriste u fermentaciji slada i dobivanju piva. No tek u XIX. stoljeću s razvojem mikrobiologije otkriva se fundamentalna uloga ovih organizama u procesu dobivanja fermentiranih proizvoda. Tijekom industrijskog procesa dobivanja piva, važni faktori koji utječu na konačan proizvod je sadržaj šećera u sladu, temperatura fermentacije, kao i koncentracije mineralnih tvari. Svi ti faktori utječu na rast stanica kvasca, količinu proizvedenog etanola i ugljikovo dioksida, kao i na količinu sekundarnih metabolita nastalih prilikom fermentacije. Kombinacija navedenih organskih spojeva nastalih prilikom fermentacije utječe na kompleksan organoleptička svojstva završnog proizvoda.

fermentacija ; industrija ; metabolizam kvasava

nije evidentirano

engleski

Yeasts in beer brewing

nije evidentirano

fermentation ; industry ; yeast metabolism

nije evidentirano

Podaci o izdanju

25

22.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Biologija