Kvasci u pivarstvu (CROSBI ID 436414)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Mendaš, Ozren
Ježić, Marin
hrvatski
Kvasci u pivarstvu
Kvasci, jednostanični pripadnici odjeljka gljiva Ascomycota, tisućljećima se koriste u fermentaciji slada i dobivanju piva. No tek u XIX. stoljeću s razvojem mikrobiologije otkriva se fundamentalna uloga ovih organizama u procesu dobivanja fermentiranih proizvoda. Tijekom industrijskog procesa dobivanja piva, važni faktori koji utječu na konačan proizvod je sadržaj šećera u sladu, temperatura fermentacije, kao i koncentracije mineralnih tvari. Svi ti faktori utječu na rast stanica kvasca, količinu proizvedenog etanola i ugljikovo dioksida, kao i na količinu sekundarnih metabolita nastalih prilikom fermentacije. Kombinacija navedenih organskih spojeva nastalih prilikom fermentacije utječe na kompleksan organoleptička svojstva završnog proizvoda.
fermentacija ; industrija ; metabolizam kvasava
nije evidentirano
engleski
Yeasts in beer brewing
nije evidentirano
fermentation ; industry ; yeast metabolism
nije evidentirano
Podaci o izdanju
25
22.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Zagreb