Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj visokonaponskog električnog pražnjenja i pulsirajućeg električnog polja na acetiliranje nativnog krumpirovog škroba (CROSBI ID 436397)

Ocjenski rad | diplomski rad

Herceg, Kristina Utjecaj visokonaponskog električnog pražnjenja i pulsirajućeg električnog polja na acetiliranje nativnog krumpirovog škroba / Jozinović, Antun ; Lončarić, Ante (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2020

Podaci o odgovornosti

Herceg, Kristina

Jozinović, Antun ; Lončarić, Ante

hrvatski

Utjecaj visokonaponskog električnog pražnjenja i pulsirajućeg električnog polja na acetiliranje nativnog krumpirovog škroba

Cilj ovog diplomskog rada bio je ispitati utjecaj visokonaponskog električnog pražnjenja i pulsirajućeg električnog polja kao suvremenih netermičkih metoda za modifikaciju krumpirovog škroba te njihov učinak na acetiliranje škroba. Škrob je acetiliran acetanhidridom (4, 6, 8 % s. tv. škroba), a bila je ispitana modifikacija bez, te u kombinaciji s visokonaponskim električnim pražnjenjem, odnosno pulsirajućim električnim poljem. Dobivenim modifikatima bilo je određeno sljedeće: postotak acetiliranja i stupanj supstitucije, kapacitet bubrenja i indeks topljivosti u vodi, tekstura škrobnih gelova te termofizikalna svojstva. Rezultati su pokazali da se postotak acetiliranja i stupanj supstitucije razmjerno povećavaju s povećanjem udjela acetanhidrida. Acetilirani škrobovi želatiniziraju pri nižim temperaturama, imaju veći kapacitet bubrenja i indeks topljivosti. Gelovi acetiliranih škrobova imaju manju čvrstoću, silu pucanja i adheziju.

škrob ; krumpir ; acetiliranje ; visokonaponsko električno pražnjenje ; pulsirajuće električno polje

nije evidentirano

engleski

Influence of High Voltage Electrical Discharge and Pulsed Electric Field on the Acetylation of Native Potato Starch

nije evidentirano

starch ; potato ; acetylation ; high voltage electrical discharge ; pulsed electric field

nije evidentirano

Podaci o izdanju

44

28.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice