Prehrambene navike dubrovačkog plemstva: Hrana kao pokazatelj društvenog statusa (CROSBI ID 436353)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Čović, Ivona
Ipšić, Irena
hrvatski
Prehrambene navike dubrovačkog plemstva: Hrana kao pokazatelj društvenog statusa
Renesansa je donijela mnoge promjene u društvo, pa tako i u svakodnevnici i prehrani ljudi. Povezanost s američkim kontinentom donijela je nove namirnice. Kao i u mnogim drugim aspektima životima, tako se i u ovom produbila razlika između siromašnih i bogatih.Hrana je postala društveni simbol. Namirnice kao bijeli kruh, povrće koje je van sezone i svježe meso, naročito ptice, bile su rezervirane za stolove bogatih. Siromasi su mogli doći do namirnica koje su u sezoni i onog što je bliže zemlji. Kako u ostatku Europe, tako su promjene došle i u Dubrovačku Republiku. Dubrovačka vlastela konzumira puno svježeg mesa, i to svih vrsta, a siromašni slojevi pronalaze načine da sačuvaju hranu što duže, te jedu konzervirane i usoljene namirnice. Raskošni pokloni i gozbe koje je priređivao dubrovački društveni vrh pokazale su u kolikim količinama hrane su plemići uživali dok je običan puk nekad jedva preživljavao, ali lukavo smišljao načine da namirnice koje su im dostupne što bolje iskoristi. Namirnice za goste su se razlikovale prema tome tko su gosti. Za Turke se pazilo da nema svinjetine, ali da ima puno slastica i kave. Dubrovačka vlastela voljela je koristiti hranu kao pokazatelj bogatstva i moći.
prehrambene navike ; Dubrovnik ; povijest
nije evidentirano
engleski
Eating habits of Dubrovnik nobles: Foods as symbol of social status
nije evidentirano
Eating habits ; Dubrovnik ; history
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
22.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Dubrovniku
Dubrovnik