Govedarstvo (CROSBI ID 748232)
Urednička knjiga | udžbenik | domaća recenzija
• Obrazovni materijal (visoko obrazovanje )
Podaci o odgovornosti
Ivanković, Ante ; Mijić, Pero
Ivanković, Ante
hrvatski
Govedarstvo
Govedarska proizvodnja u većini zemalja predstavlja okosnicu stočarske proizvodnje koja osim direktnih sirovina i proizvoda nudi i brojne druge koristi za ukupnu zajednicu. Govedo se razvijalo u suživotu s čovjekom tisućama godina te na određeni način predstavlja živi spomenik minulih vremena, kulturološko i genetsko nasljeđe određenog područja. Goveda se nalaze na prikazima u spiljama, uporabnim i ukrasnim predmetima, starim slikama i fotografijama, knjigama, utkana su u mitove i religije te brojne druge obličje od kojih su neki preživjeli do današnjih dana. Područja i ljudi oblikovali su pasmine sukladno svojim potrebama tako da je danas raspoloživo više od tisuću različitih pasmina i genotipova goveda. Govedarska je proizvodnja u svojoj naravi uklopljena u okruženje a sama goveda nisu neposredni konkurenti u hrani čovjeku. No, sve su češći prigovori na govedo kao preživača i metanogenze tijekom probave u buragu kojom dodatno doprinosi akumulaciji stakleničkih plinova. Izgledno je da će govedarska proizvodnja doživjeti određene promjene kako bi se amortizirali nepovoljni učinci na okoliš. Proizvodnja mlijeka i goveđeg mesa zadnjih desetljeća doživljavaju značajne strukturne promjene u pogledu diversifikacije, reafirmacije tradicijskih sustava i pasmina, uvođenja suvremenih računalnih sustava praćenja zdravstvenog i proizvodnog statusa, automatizacije i robotizacije nekih poslova na govedarskim farmama, genotipizacije i selekcije jedinki, te globalizacije tržišta rasplodnim materijalom. Bavljenje govedarskom proizvodnjom iziskuje od suvremenih farmera te drugih sudionika u proizvodnom lancu poznavanje najnovijih tehnoloških dostignuća i mogućnosti ali i drugih čimbenika koji posredno ili neposredno utječu na njenu dohodovnost. Primjerice, poznavanje genotipova te interpretacija uzgojnih vrijednosti jedinki u cilju optimizacije sheme sparivanja pretpostavka je kvalitetne selekcije na farmi. Farmer treba poznavati osnove iz anatomije i fiziologije goveda, reprodukcije, zaštite zdravlja i dobrobiti goveda. Smješta goveda treba prilagoditi potrebama same proizvodnje, no u racionalnoj mjeri kako bi optimalno iskoristio resurse. U konačnici, farmer treba uravnotežiti prihode i rashode proizvodnje kako bi sama proizvodnja bila održiva. Menadžment i strateško planiranje, racionalno upravljanje svim resursima osnova su održive govedarske proizvodnje. Suvremeno govedarstvo vrlo je izazovno, no istodobno daje prigodu onima koji se učinkovito prilagođavaju agrookolišnom, gospodarskom, društvenom i socijalnom okruženju. Ovaj je rukopis namijenjen prvenstveno studentima preddiplomskog i diplomskog studija čiji je interes usredotočen na govedarsku proizvodnju. Nakon završenog studijskog programa, poslužiti će ima kao podrška u njihovu daljnjem stručnom radu, promišljanjima i izazovima. Također, rukopis je namijenjen i svima onima koji žele saznati nešto više o aktualnostima u govedarskog proizvodnji, od praktičnih proizvođača do potrošača koji su sve više zainteresirani za kakvoću, podrijetlo i sljedivost mliječnih i mesnih proizvoda.
govedo ; proizvodnja mlijeka ; proizvodnja mesa ; uzgoj goveda
nije evidentirano
engleski
Cattle using and breeding
nije evidentirano
cattle ; milk production ; beef production ; cattle breeding
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
2020.
978-953-8276-12-5
757
objavljeno