Uzgoj, nutritivna svojstva i korištenje žižule (Ziziphus jujuba Mill.) (CROSBI ID 284831)
Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni) | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Sušanj, Dorian ; Gugić, Josip ; Očić, Vesna ; Gadže, Jelena ; Bolarić, Snježana ; Batelja Lodeta, Kristina
hrvatski
Uzgoj, nutritivna svojstva i korištenje žižule (Ziziphus jujuba Mill.)
Žižula (Ziziphus jujuba Mill.) je voćna vrsta porijeklom iz Kine gdje se uzgaja gotovo 4000 godina. Po broju stabala najbrojnija je voćna vrsta u Kini. Plod je koštunica koji može biti oblog ili izduženog oblika, od veličine višnje pa do veličine šljive i karakterističnog je slatko- kiselog okusa. Žižula je izuzetno specifična zbog svoje neobične strukture izbojaka te kasnijeg kretanja i ranijeg završetka vegetacije u odnosu na ostale voćne vrste. Plodovi su izuzetno bogati vitaminom C. Neizostavan je dio prehrane u Kini te ima veliku važnost u tradicionalnoj medicini za liječenje mnogobrojnih bolesti. U Hrvatskoj se žižula može pronaći u Istri i Dalmaciji gdje se najčešće koristi kao samostalno stablo u dekorativne svrhe. Najpovoljnije vrijeme sadnje za žižulu je u proljeće u vrijeme bubrenja pupova. Berba žižule počinje od kraja kolovoza i traje do studenoga ovisno o sorti. Plodonošenje počinje u drugoj godini nakon sadnje, a punu rodnost nakon 4 do 5 godina. U voćnjacima se prirodi kreću od 18 do 50 kg po stablu. Zbog svoje izuzetne otpornosti na sušu te prilagođenosti mediteranskoj klimi, žižula je izuzetno zanimljiva voćna vrsta za uzgoj.
korištenje, nutritivna vrijednost, uzgoj, žižula
nije evidentirano
engleski
Cultivation, nutritional properties, and usage of jujube (Ziziphus jujuba Mill.)
nije evidentirano
nutritional value, production, use, Ziziphus jujuba
nije evidentirano